Ako imate neplaćenih kazni, sada ćete lakše moći da ih platite

Građani prekršajne kazne koje se nalaze u Registru neplaćenih kazni i drugih novčanih iznosa mogu od nedavno da izmire elektronskim plaćanjem, odnosno preko interneta. Taj sistem su uspostavili Ministarstvo pravde i Kancelarija za IT i e-Upravu.

Radom pravosuđa nezadovoljni su mnogi građani, i Evropska komisija kaže da Srbija mora da ubrza reforme. Kada je, međutim, reč o digitalizaciji – pomaci postoje.

Državni sekretar Ministarstva pravde Radomir Ilić objašnjava da se više ne traže uplatnice za plaćanje prekršajne kazne.

Dovoljno je da se ode na portal Ministarstva pravde, gde se nalazi i objašnjenje kako onlajn da se plati kazna.

Ističe da se može platiti platnom ili kreditnom karticom, uz sva osiguranja koja postoje kod banaka. Onog trenutka kada se uplata izvrši, ona se evidentira i nije potrebno da se donose dokazi o plaćanju.

"Ministarstvo pravde je na ovaj način olakšalo građanima, da ne troše vreme na nekom šalteru", rekao je Radomir Ilić.

Elektronska pametna tabla 

Nije nepoznata praksa da građani izbegavaju da prime akte izvršitelja, ali dešava se i da izvršitelji ni ne pokušuju da im uruče dokument, već ga okače na oglasnu tablu suda, o čemu građani ne budu obavešteni, pa se šokiraju kada im bude blokiran račun u banci ili dođu da im plene imovinu.

"Nekada su gradovi bili manji, sudovi se se nalazili na glavnom trgu i oglasna tabla je bila pravi način komunikacije, To je sada prevaziđeno. Nije reč o tome da građani izbegavaju da prime akte, niti da izvršitelji idu linijom nižeg otpora, nekada je to nužnost", naveo je Ilić.

Zbog toga se uvodi elektronska oglasna tabla, putem koje sudovi komuniciraju sa građanima.

"Tabla je sada elektronska, a njeno mesto je internet, i dosupna je 24 sata. Svako može tu da primeti pismeno, a kasnije će i postupku dobijati SMS poruku", zaključio je Ilić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво