Februarska nagrada Dimitriju Boarovu

Novinar i publicista Dimitrije Boarov dobitnik Februarske nagrade grada Novog Sada. Februarska nagrada dodeljuje se kao društveno priznanje za najznačajnija dela i dostignuća građana Novog Sada.

Dimitrije Boarov dobitnik je Februarske nagrade grada Novog Sada za 2008. godinu, odlučeno je na zasedanju Komisije za dodelu tog priznanja.

Boarova je za nagradu predložilo Nezavisno društvo novinara Vojvodine, a tu odluku trebalo bi da usvoje i odbornici Skupštine grada na sledećoj svečanoj sednici.

Za Boarova stručnjaci tvrde da je najbolji i najuticajniji ekonomski novinar u zemlji, "koji vidi kroz neprozirno i ukazuje nam šta se zapravo nalazi iza počesto veoma tamnih zavesa tranzicionih procesa i mehanizama", obrazložio je odluku predsednik Komisije Božidar Protić.

Dimitrije Boarov rođen je 1946. godine u Bečeju. Po obrazovanju je diplimirani pravnik, a u novinarstvo je ušao preko "Indeksa", lista novosadskih studenata, burne 1968. godine.

Profesionalnu novinarsku karijeru počeo je u beogradskom nedeljniku "Ekonomska politika" 1971. godine, a u Televiziji Novi Sad radio je od 1974. do 1989. godine, kada je postao dobitnik nagrade zagrebačkog "Privrednog vjesnika".

Jedan je od deset osnivača beogradskog nedeljnika "Vreme" 1990. godine.

Između 1996. i 1998. godine bio je zamenik glavnog urednika "Naše Borbe", a posle zabrane objavljivanja tog lista, vratio se u "Vreme".

Za višeg predavača na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu izabran je 2006. godine.

Priznanje za "negovanje slobodarske tradicije"  

Dimitrije Boarov je autor knjiga "Apostoli srpskih finansija" i "Doktor Laza Paču, legenda srpskih finansija".

Laureata očekuje skulptura goluba u bronzi, autorsko delo akademskog umetnika vajara Andreja Vasiljevića i 85.000 dinara.

Februarska nagrada ustanovljena je 1998. godine, a dodeljuje se kao društveno priznanje za najznačajnija dela i dostignuća građana Novog Sada koja su u duhu negovanja slobodarske tradicije grada i jedinstva svih njegovih građana.

Nagrađuju se aktivnosti i dela koja afirmišu ime i tradiciju, slavu i renome Novog Sada, za doprinose u kulturi, umetnosti, književnim delima izučavanju istorijske građe i naučno-istraživačke delatnosti.

Dodeljuje se povodom Dana grada - 1. februara, dana kada je 1748. godine Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom.

Neki od dosadašnjih dobitnika najvišeg gradskog priznanja su književnik akademik Aleksandar Tišma, kardiohirurg prof. dr Ninoslav Radovanović, kantautor i ambasador dobre volje Đorđe Balašević, glumica Mira Banjac, slikar Mića Mihajlović, istoričar, pedagog i akademik Slavko Gavrilović i književnik Laslo Vegel.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара