Sociolog nije socijalni radnik, ali nešto im je zajedničko

Opšta bolnica u Zrenjaninu je na radno mesto socijalnog radnika zaposlila diplomiranog sociologa. Reagovala je Komora socijalne zaštite Srbije i uputila predstavku Zaštitniku građana, koji je doneo preporuku da se ova greška ispravi. Komora socijalne zaštite ukazuje da na spisku radnih mesta u zdravstvu nema sociologa. Jedan od razloga zašto se ovo dogodilo je i sličnost reči sociolog i socijalni.

Pojmovi sociolog i socijalni radnik su donekle slični, a ono čime se bave sadrži ozbiljne razlike. Sociolog nije obučavan za rehabilitaciju obolelih, što može biti zadatak socijalnih radnika.

Profesor sociologije na Visokoj tehničkoj školi u Zrenjaninu Smiljana Mirkov pojašnjava u kom smeru su se školovali sociolozi.

"Sociolozi proučavaju društvene strukture, zakonitosti kretanja i razvitka društva, društvene grupe, društvene odnose, društvene procese, društvene tvorevine i radi se dakle o ljudima koji prepoznaju određene društvene pojave, društvene grupe i procese", navodi dr Smiljana Mirkov.

Na tržištu rada u Zrenjaninu na spisku nezaposlenih je jedan sociolog i dva socijalna radnika. Zajedničko za oba zanimanja je da se ne traže.

"U proteklih šest meseci za ovim profilima nije bilo potražnje za područje našeg rada, odnosno opštine. Pri čemu, kada je reč o socijalnim radnicima oni, ako je reč o struci, mogu da se zapošljavaju pre svega u Centrima za socijalni rad, zatim sociolozi se zapošljavaju kao profesori sociologije", objašnjava Aleksandra Štrbac, Tržište rada Zrenjanin.

Od Komore socijalnih radnika nismo dobili odgovor o zapošljavanju sociologa umesto socijalnog radnika u Opštoj bolnici u Zrenjaninu iz koje su nam saopštili da će doneti odluku i obavestiti zaštitnika građana o tome.

Za to imaju rok od 60 dana.

Zaštitinik građana je izrazio zabrinutost da problem nije samo suprotan zakonu, već može imati negativan uticaj na kvalitet usluga opšte bolnice.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво