Sociolog nije socijalni radnik, ali nešto im je zajedničko

Opšta bolnica u Zrenjaninu je na radno mesto socijalnog radnika zaposlila diplomiranog sociologa. Reagovala je Komora socijalne zaštite Srbije i uputila predstavku Zaštitniku građana, koji je doneo preporuku da se ova greška ispravi. Komora socijalne zaštite ukazuje da na spisku radnih mesta u zdravstvu nema sociologa. Jedan od razloga zašto se ovo dogodilo je i sličnost reči sociolog i socijalni.

Pojmovi sociolog i socijalni radnik su donekle slični, a ono čime se bave sadrži ozbiljne razlike. Sociolog nije obučavan za rehabilitaciju obolelih, što može biti zadatak socijalnih radnika.

Profesor sociologije na Visokoj tehničkoj školi u Zrenjaninu Smiljana Mirkov pojašnjava u kom smeru su se školovali sociolozi.

"Sociolozi proučavaju društvene strukture, zakonitosti kretanja i razvitka društva, društvene grupe, društvene odnose, društvene procese, društvene tvorevine i radi se dakle o ljudima koji prepoznaju određene društvene pojave, društvene grupe i procese", navodi dr Smiljana Mirkov.

Na tržištu rada u Zrenjaninu na spisku nezaposlenih je jedan sociolog i dva socijalna radnika. Zajedničko za oba zanimanja je da se ne traže.

"U proteklih šest meseci za ovim profilima nije bilo potražnje za područje našeg rada, odnosno opštine. Pri čemu, kada je reč o socijalnim radnicima oni, ako je reč o struci, mogu da se zapošljavaju pre svega u Centrima za socijalni rad, zatim sociolozi se zapošljavaju kao profesori sociologije", objašnjava Aleksandra Štrbac, Tržište rada Zrenjanin.

Od Komore socijalnih radnika nismo dobili odgovor o zapošljavanju sociologa umesto socijalnog radnika u Opštoj bolnici u Zrenjaninu iz koje su nam saopštili da će doneti odluku i obavestiti zaštitnika građana o tome.

Za to imaju rok od 60 dana.

Zaštitinik građana je izrazio zabrinutost da problem nije samo suprotan zakonu, već može imati negativan uticaj na kvalitet usluga opšte bolnice.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 20. jan 2020, 12:58) - Analiza [neregistrovani]

Cirkus

Cinično je da kažu da su socijalni radnik i sociolog slični pojmovi, pa su se zabunili. Sve liči na nepotizam ili partokratiju. Što na mesto hirurga ne zaposle kiropraktičara? Slično zvuči. Kiropraktičar bi mogao da poput sociologa na mestu socijalnog radnika unese svežinu u sistematizaciju. Monti Pajton. Groteska.

(ponedeljak, 20. jan 2020, 01:26) - Citalac [neregistrovani]

Sociolog nije socijalni radnik

Ne moze sociolog da bude socijalni radnik; niti da menja socijalnog radnika. Socijalni radnik je obucen za pomoc ljudima, a sociolog za teoriju i teoretisanje. Tacka.

(nedelja, 19. jan 2020, 17:43) - anonymous [neregistrovani]

Sistem je slep bez sociologa u ustanovama i organizacijama

Mnogo veći doprinos zdravstvu bi dao Klinički socolog od bilo kog socijalnog radnika koji nema znanja ni veštine sociologa.Sociolog se bavi preventivom i implementacijom pravog programa za sprečavanje svega onoga što bi socijalni radnik ,,mogao"ali ne radi u bolnici. Niti bi umeo da prepozna da treba da radi.