Digitalizacija Srbije do 2015. godine

Najkasnije do juna 2015. godine domaći emiteri moraju preći na digitalno emitovanje programa. Sistem emisione tehnike odlukom Vlade posebno preduzeće. Od 2015. nemoguće pratiti TV program s analognim prijemnicima.

Najkasnije do 2015. godine, Srbija mora da pređe na digitalno emitovanje programa. Zbog toga je Ministarstvo za telekomunikacije digitalizaciju odredilo kao prioritet i u Vladinu proceduru predalo Osnove strategije za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje radio i tv programa.

Ministarka telekomunikacija i informacionog društva Jasna Matić je na konferenciji za novinare rekla da je osnovana radna grupa za izradu nacrta zakona koji će biti usaglašen sa regulatornim okvirom EU iz 2002. godine, kako bi se ostvarila potpuna liberalizacija elektronsko - komunikacionog sektora.

Matićeva je ukazala da je Srbija zakasnila sa tim procesom u odnosu na zemlje u okruženju i ako ne ispuni obavezu da do juna 2015. ne pređe na digitalno emitovanje, onda će digitalni signali iz okolnih zemalja prekriti naše analogne, pa neće biti moguće gledati televiziju.

Ministarka telekomunikacija i informacionog društva je podsetila da su se sve zemlje obavezale da do tog roka pređu na digitalni signal, a zemlje članice EU do juna 2012. godine. Pošto u prvom kvartalu bude usvojena Strategija za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje programa, moraće da bude usvojena i nova zakonska regulativa.

Sistem emisione tehnike odlukom Vlade posebno preduzeće

Matićeva je izjavila da će troškovi emitera za prenos digitalnog signala zavisiti od opreme kojom raspolažu, a da će investicije na republičkom nivou biti i do 50 miliona evra.

Građani će sami investirati u prijemnike, a najsiromašnije kategorije građana dobiće od 20 do 50 evra po televizoru.

Uoči Nove godine, Vlada je odlučila da se iz Radiotelevizije Srbije, kao posebno preduzeće, izdvoji sistem emisione tehnike, koji će za prenos digitalnog signala biti na raspolaganju zainteresovanim stanicama.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво