Energetski sektor i hemijsku industriju kontroliše samo 15 inspektora

Da li studije i procene uticaja na životnu sredinu ostaju samo dokumentacija koju investitor pribavi uz ostale dozvole? U praksi, investitor to i ne mora da primeni, a kada dobije dozvolu, niko ga više ne kontroliše. Kako i bi, kad u kontrolu ide nedovoljan broj inspektora.

Postoji lista objekata za koje je obavezna procena uticaja na životnu sredinu. To su termoenergetska, hemijska postrojenja, benzinske pumpe, mineralna industrija.

U zavisnosti od projekta, dokumentacija se izdaje od gradskog do republičkog nivoa. U Beogradu, na primer, Ministarstvo je zaduženo za TE "Nikola Tesla" i "Kolubaru", a Grad Beograd za "Beogradske elektrane".

Za male privredne objekte, pržionice kafe, pekare, nije potrebna procena uticaja na životnu sredinu, ali inspekcija ima obavezu da ih kontroliše.

Siniša Mitrović iz Privredne komore Srbije kaže da je najveći problem nedostatak inspekcijskog nadzora, jer se dozvola može dobiti i na 10 godina.

Te dozvole trenutno izdaje Ministarstvo za zaštitu životne sredine i kontroliše koliko se poštuju. Mitrović smatra da bi dozvole mogla da izdaje i Agencija za zaštitu životne sredine, a da inspekcijski nadzor obavljaju svi zajedno.

"Imate i kompanije koje se bave tretmanom nuklearnog otpada, što je nesuvislo. Možete da dobijete dozvolu samo za onaj deo za koji imate opremu, obučenu radnu snagu", ističe Mitrović.

Obavljeno 800 kontrola

Petnaest inspektora Odeljenja za industriju kontroliše energetski sektor, hemijsku i mineralnu industriju u Srbiji. Prošle godine obavili su 800 kontrola, podneli 28 zahteva za privredni prestup i 15 za prekršaj.

Kao jedno od mogućih rešenja u Privrednoj komori Srbije predlažu da se deo kontrole poveri privatnom sektoru, drugim institucijama ili fakultetima.

Takođe, predlažu i osiguranje, odnosno bankarsku garanciju kao obaveznu, u slučaju da preduzeća načine štetu u životnoj sredini.

Prema njihovim tvrdnjama, sada imamo više od 90 napuštenih lokacija sa otpadom, a uklanjanje će biti trošak države, odnosno poreskih obveznika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се