Koji dani su nekršteni

"Šta bismo bili da naši preci nisu čuvali, objavljivali i zapisivali šta im se događa" pitanje je koje postavlja etnolog Dragomir Antonić, koji je priredio Srpski narodni kalendar za prestupnu 2020. godinu.

Važnost očuvanja porodice ogleda se kroz običaje i njihovo tradicionalno praznovanje tokom godine.

Da su se Srbi upravljali prema praznicima kojima se pokazuje ne samo veličanje života već i nebeskih promena, prepoznaje se i u Narodnom kalendaru.

"Ako svoje sećanje, običaje, svoju tradiciju, svoju veru, svoj jezik sačuvamo, onda mi znamo ko smo. Da to što smo sačuvali prenesemo mlađima od sebe. I to je način na koji jedan narod opstaje. I to je jedan način na koji se kultura i tradicija čuva", navodi etnolog Dragomir Antonić.

Narodni kalendar nastao je i prema smenama godišnjih doba. Prva kalendarska slavlja vezivana su za praznovanje Hristovog rođenja i Vasilice, pravoslavne Nove godine ili Malog Božića.

Dani do praznika za koji se Srbi pozdravljaju sa "Bog se javi", prema Narodnom kalendaru slove za nekrštene.

Nekršteni dani se završavaju sa Bogojavljenjem, počeli su 10. januara. Pred nama je i Sveti Jovan, jedna od najvećih slava u Srba i normalno stiže i Sveti Sava koji je napisao Zakonopravilo pre 800 godina. Na taj način je ustrojio Srpsku pravoslavnu crkvu i srpsku državu i spravom se smatra najvećim Svetiteljem u Srba.

Veličanje Svetitelja Save i velikih praznika u čast Bogorodice i Hrista naslikani su ne samo u srednjovekovnim već i novosagrađenim hramovima i ukrašavaju duhovni prostor svetinja u kojima Srbi prenose sve što je sačuvano kao viševekovna narodna tradicija.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво