Zašto neki avioni mogu da slete po magli, a neki ne mogu

Prethodnih dana su zbog guste magle otkazani ili preusmereni mnogi letovi u regionu. Aerodrom "Nikola Tesla" je neprekidno otvoren za saobraćaj jer raspolaže najsavremenijim uređajima za sledanje i poletanje u uslovima izuzetno smanjene vidljivosti. Zašto se, uprkos tome, letovi otkazuju?

Profesor sa Katedre za za vazduhoplovna prevozna sredstva Saobraćajnog fakulteta, Petar Mirosavljević, rekao je za RTS da Aerodrom "Nikola Tesla" ima kategoriju 3B, što znači da avioni mogu da poleću i sleću u uslovima smanjene vidljivosti.

Navodi da je to jedna od strožih kategorija za sletanje u takvim uslovima i da je reč o veoma rigoroznim propisima. Jedino rigoroznije od toga je kategorija 3C.

Ipak, kaže Mirosavljević, da bi se koristila ta kategorija, i avioni moraju da imaju odgovarajuću opremu.

Pored toga, posada – kapetan i kopilot – moraju da imaju u dozvolama upisanu kategoriju instrumentalnog preciznog prilaza za koji su sertifikovani i trenirani tokom obuke.

Na pitanje šta mogu da urade putnici kojima su odloženi ili preusmereni letovi, Mirosavljević je istakao Zakon o obligacionim odnosima i osnovama svojinskopravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju.

Ako se let preusmeri, kompanija bi morala da organizuje smeštaj putnika i transport do kanačne destinacije iz avio-karte.

Srbija je i potpisnica sporazuma o otvorenom nebu, uz zemlje EU i regiona, i taj sporazum moraju da poštuju sve kompanije koje obavljaju saobraćaj na tom prostoru.

Profesor Mirosavljević ističe da putnici moraju da znaju da je kupovina karte zapravo potpisivanje ugovora o transportu i da je kompanija dužna da obavi taj transport s obzirom na red letenja.

Ipak, putnik mora da zahteva zbrinjavanje, odnosno mora da traži svoja prava. 

To se najčešće može učiniti kod predstavnika kompanija ili na samom aerodromu ukoliko kompanija nije dostupna.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво