Nikom ništa ne duguje a živi pod svećom – Živana izlazi napolje da se ugreje

Živana Jeftić iz Šapca ima 64 godine. Preživela je mnogo toga, ali nikada, do ove godine, nije se desilo da ne umesi česnicu za Božić. Nije mogla, jer nema struju. O problemu gospođe Jeftić, RTS je obavestio njen sugrađanin. Ona pomoć nije ni tražila.

Zima je – kalendarski. Hladno je svima, a koliko je ove zime hladno Živani Jeftić, verovatno ne možemo ni da zamislimo. Da bi se ugrejala izlazi napolje. Spava u zimskoj jakni. Živi bez struje u centru Šapca.

Ne, nije razlog neplaćeni račun. Nikome ništa ne duguje. I ne traži pomoć, već samo da joj se omogući legalan priključak za struju. A birokratija kaže – ne može. U kancelarijama onih koji odlučuju, radi grejanje.

Ovoga jutra Živana Jeftić se nije umila. Nije ni prethodnih. Voda se zaledila. I ona se tako oseća. Spava na minusu.

"Voda je zaleđena, vrata ne mogu da se otvore. Ja sam zaleđena, ne mogu da sedim, moram da legnem. Nemam gde da kuvam", kaže Živana Jeftić.

Živana već 25 godina živi u nekadašnjoj upravnoj zgradi "Mlinsko-pekarske industrije Šabac", u kojoj joj je kancelarijski prostor ustupljen za život. Firma je u stečaju.

Za svoju sobu ima kontrolno brojilo, a struju je dobijala od komšije. Mesečno mu je plaćala koliko potroši. Ipak, kako navodi, prošlog marta, komšija, koji u prizemlju drži klub, tražio je da plati ceo račun od 18.000 dinara.

Penzija gospođe Jeftić je 14.000 dinara, pa nema novca za tuđe račune. Struja joj je isključena, kako navodi, u martu prošle godine. Živi pod svećom.

"Ja ne tražim milostinju. Tražim da mi se odobri da imam brojilo kao i svi, tražim da imam svoju struju", naglašava gospođa Jeftić.

Od "Gradske pekare Šabac" ima rešenje o trajnom korišćenju prostorije. Tu živi od 1995. godine.

Plaća porez, ali nema pravo na struju

U Elektroprivredi Srbije navode da Živani priključak za struju ne mogu da odobre jer nema vlasnički list ni građevinsku dozvolu za ovu prostoriju.

"Pošto gospođa Jeftić ne poseduje dokaz o vlasništvu i nekadašnja kancelarija u kojoj živi ne predstavlja posebnu stambenu jedinicu, tako da nema ni građevinsku dozvolu, nije moguće odobriti priključak. Članom 160. Zakona o planiranju i izgradnji izričito je zabranjeno priključenje objekata koji su izgrađeni bez građevinske dozvole", obrazloženje je EPS-a.

Zakon je jasan, ali pitamo kako je onda moguće da imaju priključke za struju svi ostali stanari u ovoj zgradi, koja pripada firmi u stečaju.

Iako ne može da ostvari pravo na struju, Živana Jeftić za ovu prostoriju plaća porez zato što ima rešenje o trajnom korišćenju prostora.

Ekipa RTS-a je pitala Grad Šabac da li može na bilo koji način da pomogne, a oni su odgovorili da se gradskoj upravi Živana za pomoć nije obraćala.

Za nehumane uslove u kojima već deset meseci živi Živana Jeftić, RTS-u je javio Slobodan Bogunović iz Udruženja dijabetičara. I Živana ima šećernu bolest.

"Imam baš velike zdravstevene probleme. Juče sam pala, šećer mi je pao, doneli su me", kaže Živana Jeftić.

Težak je Živanin život. Ima 64 godine. Penziju od 14.000 dinara. I ponos da ne traži pomoć već da joj se omogući da plati priključak za struju.

Kako je moguće da nadležni znaju da postoji osoba koja mesecima živi bez struje, koja spava u zimskoj jakni i rukavicama, koja nema gde ni ručak da skuva, ni da se okupa, koja izlazi u dvorište da bi se ogrejala? Kako je moguće da neko sve to zna i ne preduzima baš ništa?

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво