Ratno vazduhoplovstvo u 2019: "migovi" i novi helikopteri obeležili godinu

Prethodna godina je po mnogo čemu bila značajna za srpsko Ratno vazduhoplovstvo koje je danas jedno od najznačajnijih u regionu, zaključeno je nakon analize stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

Analizi u Komandi vazduhoplovstva prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, a rukovodio je komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković.

Istaknuta je nabavka aviona "mig 29" i novih helikoptera.

U 2019. godini nabavljena su četiri borbena helikoptera "Mi-35M", tri borbeno-transportna helikoptera "Mi-17V5", pet višenamenskih helikoptera "H-145M", a u okviru vojno-tehničke pomoći Belorusije preuzeto je vlasništvo nad četiri aviona "mig 29".

Takođe, u prethodnoj godini izvršen je prijem 14 aviona tipa "lasta V54", modernizovano je 10 aviona tipa "orao", a s modernizacijom će se nastaviti i u 2020. godini.

Jedan od značajnijih prošlogodišnjih zadataka čija je realizacija doprinela unapređenju operativnih sposobnosti je i obuka pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i PVO za rad na novim sredstvima, realizovana u zemljama odakle su sredstva nabavljena, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Analiza stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti pokazala je da je Ratno vazduhoplovstvo i PVO u 2019. godini uspešno realizovalo sve zadatke, započelo značajan proces modernizacije i postiglo vidljiva unapređenja.

Današnjem referisanju prisustvovali su članovi Kolegijuma ministra odbrane i proširenog Kolegijuma načelnika Generalštaba Vojske Srbije, komandanti brigada, bataljona i ustanova Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 15. jan 2020, 06:35) - anonymous [neregistrovani]

Милош

Браво само наставите са опремањем

(utorak, 14. jan 2020, 22:24) - Milan [neregistrovani]

Nisam neki vojni strucnjak

Ali ne vidim potrebu za avionima poput Mig 29. Srbija je mala zemlja za avione poput Mig 29 i Su 35, lepo je neko napisao, nama treba dobar PVO (s300 s400) i eventualno raketni sistem kraceg dometa koji vec posedujemo. Sve drugo je bacanje para...

(utorak, 14. jan 2020, 18:28) - anonymous [neregistrovani]

Само да питам

А колико је то силно оружје коштало грађане Србије?? Или боље решено, колико ће нас коштати!!!

(utorak, 14. jan 2020, 17:50) - Огњен [neregistrovani]

Добро ...

хајде технику и некако занављамо, мада би нам требао добар ПВО систем да бисмо били сигурни да можемо чувати наше небо и остварити ваздухопловну превласт над целом нашом територијом. Што би био неки систем попут С-400. Али шта је са људством? Ја знам да ћемо имати проблема са попуном кадра јер млади се све теже одлучују за војни позив, а поготово је тешко одшколовати пилота или ракеташа.