Ko truje kućne ljubimce u Pirotu

Vlasnici pasa i mačaka u Tigrovom naselju u Pirotu smatraju da neko namerno postavlja otrovne mamce i truje njihove kućne ljubimce. U Udruženju za zaštitu životinja ističu da to nije usamljen slučaj.

Srbislav Tošić iz Pirota kaže da je otrovano parče mesa u kuću doneo njegov mačak. Srećom, nije ga pojeo. Ipak, poslednjih godina u Tigrovom naselju otrovano je mnogo kućnih ljubimaca.

"Ne mogu da tvrdim ko to čini, ali mogu da kažem da unazad deset godina nema godine da nam neko ne otruje mačiće i mačku, njihovu majku. Ja sam čuo od veterinara da je to veoma opasan otrov", priča Tošić.

Prema podacima Društva za zaštitu životinja, namerna trovanja ljubimaca u Pirotu su izuzetno česta, posebno na keju i u naselju Senjak.

"Bacanjem otrova na javne površine, zagađuje se životna sredina, ugrožava bezbednost ljudi i životinja, zagađuje hrana i voda kojom se hrane i napajaju životinje i, po članu 269, imate ubijanje životanja za koje je predviđena kazna zatvora do dve godine", objašnjava Natalija Paunović Mitrović iz Srpskog društva za zaštitu životinja.

Počinioci se skoro nikada ne otkriju, pa ljubitelji životinja apeluju da se ova oblast bolje uredi.

"Šta u situaciji kada nađete otrovanog psa? Šta u situaciji kada pas ugine, kako ćete naći počinioca, ko će platiti troškove obdukcije, koja nije nimalo jeftina?", pita Paunović Mitrovićeva.

Dodatni problem je što u Pirotu nema referentne laboratorije za ispitavanje otrovanih životinja. U komunalnoj i veterinarskoj inspekciji kažu da u poslednje vreme nije bilo prijava građana o trovanju kućnih ljubimaca.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво