Doček srpske Nove godine – moleban, vatromet, trubači

Koncertima uz trubače i vatromet srpska Nova godina dočekuje se širom Srbije i Republike Srpske. Kod Hrama Svetog Save u Beogradu održava se moleban za Srbe na Kosovu i Metohiji i u Crnoj Gori. Proslava na KiM u srpskim sredinama u znaku je mladih.

Vatromet u ponoć kod Hrama Svetog Save je tradicija Beograda, a to postaje i Božićno seoce – kultuno-zabavna manifestacija u kojoj se svake večeri održava prigodni program.

SPC je pozvala Beograđane i goste srpske prestonice da dođu na moleban podrške Srbima sa KiM i Crnoj Gori u 23.30 ispred Hrama.

Požarevljani će pravoslavnu Novu godinu dočekati na Trgu oslobođenja uz Simfonijiski orkestar koji će, uz klasične melodije, svirati rok hitove i filmsku muziku.

"Koncert otvaramo polkom Štrausa, onda ide Edit Pjaf, Sinatra, Dip Parpl, potom Kvin, Metalika", kaže Teodora Dimitrijević iz Orkestra Gvardija.

Goste Vrnjačke Banje, koja je prošle godine imala rekordnih milion turističkih noćenja, zabavljaće Stefan Živojinović i Dragana Mirković.

Ivan Trifunović iz TO Vrnjačka Banja najavljuje vatromet u ponoć.

Surdulica već 11 godina za svoje građane organizuje doček.

"U 22 sata počinju trubači, kuvaće se vino, od 23 peva Saša Matić, u ponoć vatromet i veselje traje do jedan sat posle ponoći", navodi predsednik Opštine Surdulica Novica Tončev.

U Rumi je građane zabavljao Goran Bregović. 

Sto hiljada dinara za prvorođenu bebu

Kragujevac posle više godina ima organizovani doček srpske Nove godine. Pored lokalnih bendova nastupaju i Neverne bebe.

Zamenik gradonačelnika Kragujevca Ivica Momčilović naglašava da je za prvu rođenu bebu u novogodišnjoj noći lokalna samouprava obezbedila poklon čestitku u iznosu od sto hiljada dinara.

Kruševljane će u noći koja je pred nama zabavljati Tropiko bend, a u Novom Sadu, evropskoj prestonici kulture 2021, pravoslavna Nova godina slavi se na čak pedeset lokacija sa više od 200 umetnika iz deset zemalja.

Nova godina noćas se dočekuje i u mnogim gradovima u Republici Srpskoj. U Banjaluci koncert u porti Hrama Hrista Spasitelja. Nastupa ansambl "Veselin Masleša", Gradski tamburaški orkestar i etno-grupa Iskon. Tačno u ponoć biće održana molitva.

Priredbe za najmlađe na KiM

Program proslave Nove godine po julijanskom kalendaru na KiM počeo je najpre za najmlađe. U podne je organizovana "Ulica otvorenog srca". Priredba za najmlađe bila je propraćena izložbom igračaka i različitih rekvizita za mališane i njihove roditelje.

A osmeh na licu i radost dece video se i u Zvečanu, na trećoj po redu akademiji Udruženja roditelja "Podrži me".

Tom udruženju koje okuplja roditelje dece sa smetnjama u razvoju na prostoru Kosova i Metohije, uručena je novčana pomoć iz Republike Srpske za gradnju Dnevnog centra za 144 dece i mladih sa poteškoćama u razvoju.

"Dosad smo utrošili 105.000 evra. Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će njegov kabinet pomoći sa 51.000 evra", kaže Milorad Arlov, predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji.

Dodao je da je izvesno da će se centar otvoriti na Preobraženje, 19. avgusta.

Dolazak srpske Nove godine uz muzički program, biće proslavljen i vatrometom u svim većim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 14. jan 2020, 00:47) - ,," [neregistrovani]

Срећна Нам Српска Нова година!

Нека Нам је Све Најбоље у Новој години!

Да Нам Живи Српство и Држава Нам!

][
][

(ponedeljak, 13. jan 2020, 23:27) - anonymous [neregistrovani]

Srecna Srpska nova godina!

Svim Srbima Pravoslavcima sirom sveta srecna nova godina po starom kalendaru. Neka vam donese puno zdravlja i prosperiteta!

(ponedeljak, 13. jan 2020, 22:38) - Nikola [neregistrovani]

2020

Sestre i braco , zelim Vam od srca srecnu Novu 2020 godinu ! Srcna Nova Pravoslavna !

(ponedeljak, 13. jan 2020, 21:30) - anonymous [neregistrovani]

Srećno

Neka Vam je sa srećom slavlje braćo Srbi. Pozdrav iz Nemačke.