Kome bi prijala, a kome ne četvorodnevna radna nedelja

Pojedine kompanije u svetu počinju da smanjuju radnu sedmicu na četiri radna dana, jer je primećena bolja produktivnost, a poslednjih dana o tome razmišlja i finska premijerka. Kada je reč o Srbiji, u ovom trenutku skraćenje radnog vremene je realno samo u nekim sektorima, kaže za RTS Ljiljana Pavlović iz Unije poslodavaca Srbije.

O tome da li nedelja treba da bude neradan dan mnogi razmišljaju svake nedelje, čim se probude i krenu na posao. Od sada će se, po svemu sudeći, o tome razmišljati na ozbiljnijem, odgovornijem nivou.

Naime, Ministarstvo trgovine formiralo je Radnu grupu koja će analizirati posledice eventualne izmene dosadašnje prakse.

Poslednjih dana Finci su nam dali još jednu temu za razmišljanje. Tamošnja premijerka je rekla da bi bilo dobro kada bi se uvela četvorodnevna radna nedelja.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Ljiljana Pavlović iz Unije poslodavaca Srbije rekla je  da ta ideja nije ništa novo, jer već postoji fleksibilno radno vreme, rad od kuće – načini na koje poslodavci pokušavaju da motivišu zaposlene i učine da budu zaovoljni.

Kada je reč o Srbiji, mi treba da razmišljamo da je naša ekonomija mnogo pretrpela, da je neophodan i dodatni rad i dodatno angažovanje kako bismo mogli da stignemo neke razvijene ekonomije, kaže Pavlovićeva.

Neke kompanije sebi mogu da dozvole skraćenje radnog vremena

U ovom trenutku, navodi Pavlovićeva, skraćenje radnog vremena je realno samo u nekim sektorima.

Prema njenim rečima, reč je o kompanijama koje su dovoljno finansijski jake i koje mogu sebi da dozvole takvu vrstu testiranja.

Na pimer, u "Majkrosoftu" je sprovedeno testiranje koje je pokazalo da je produktivnost porasla za 40 odsto, da su zaposleni u tom periodu bili efektivniji, da su sastanci trajali kraće, da su bili organizovaniji.

Takođe, na osnovu studije koja je rađena u Švedskoj u domu u za stara lica, a kojom su bile obuhvaćene medicinske sestre, ispostavilo se da je skraćenje radne nedelje dalo pozitivne pomake, pogotovo kada je bila u pitanju pažnja prema paijentima. 

Isto tako, sestre su manje odsustvovale sa posla, navela je Pavlovićeva.

Trošak ili investicija 

Ipak, kaže, u nekom krajnjem zbiru, zbog skraćenog radnog vremena bilo je potrebno angažovati dodatne radnike, što je za nekoga bio trošak, a za nekoga investicija, jer zapošljava nove ljude.

"U svakom sučaju cela ta priča je u fazi testiranja", rekla je Pavlovićeva.

Još od prošle godine govori se i o neradnoj nedelji, o čemu će se razgovrati i na prvoj narednoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta krajem januara.

Pavlovićeva navodi da je urađeno istraživanje da bi se videlo kako poslodavci razmišljaju.

"Suština je da nikakve administrativne mere neće uticati na poslovne rezultate i u tom smislu poslodavci su se izjasnili da treba pratiti tražnju na tržištu i omogućiti svakom trgovcu da samostalno određuje svoje radno vreme", navela je Pavlovićeva.

Poslodavci su, kaže, ukazali da treba jačati kontrolne funkcije državnih institucija kako bi se zakoni koji se tiču rada nedeljom dosledno primenjivali. 

Pavlovićeva je rekla da poslodavci nemaju ništa protiv da rad nedeljom bude plaćen nešto više, kao što je i do sada bilo.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво