Mladi sve ranije probaju drogu, neophodna veća edukacija

Procena je da u Srbiji postoji oko 50.000 zavisnika od droge, a prema istraživanju tima svetskih naučnika, svakoj drugoj osobi u našoj zemlji od 15 do 30 godina ponuđeno je da proba drogu, a svaka četvrta ju je zaista i probala. Zabrinjava podatak da mladi sve ranije probaju neku vrstu droge, pa su radionice i predavanja u školama jedan od načina da se srednjoškolci upozore na opasnosti od narkomanije.

Pomera se granica, mladi sve ranije probaju marihuanu i druge psihoaktivne supstance.

Dejan Kovačević, načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a kaže da mladi drogu prvi put probaju u srednjoj školi, i da MUP preduzima sve mere kako bi ona bila daleko od dece i što manje prisutna na ulicama.  

Najmlađi pacijent u Dispanzeru za mentalno zdravlje u Vranju ima šesnaest godina, a najstariji pedeset.

"Ako ustanovimo da je u porodici već postojala neka zavisnost, da li je to kocka, da li je to alkoholizam, obuhvatimo lečenje celokupne porodice", kaže Suzana Stojković, socijalni radnik u Dispanzeru za mentalno zdravlje u Vranju.

U Dispanzeru za mentalno zdravlje leči se 720 zavisnika od droge, alkohola i kocke sa teritorije Vranja. U grupne terapije uključena je i porodica. Učenike u školama upozoravaju na opasnosti od narkomanije kroz radionice i predavanja.

"Moje mišljenje je da se smanjuje taj broj, bez obzira na prethodni period upravo veliki uticaj imaju i ovi izborni predmeti, zdravlje i sport, održivi razvoj", ističe Gordana Nikolić, profesor u gimnaziji "Bora Stanković" u Vranju.

Droga se, kažu stručnjaci, najčešće prvi put proba u društvu, na žurkama, povremeno uz izgovor samo još ovaj put, a onda počinje zavisnost. Marihuana – uvod u ostale jače supstance.

"Dileri sintetičku drogu proizvode ili donose iz drugih zemalja u Srbiju, prodaju za smešan novac. Jedna od lošijih karakteristika je povećanje mase i sadržaj supstance. Dovodi do situacije da uzme jednu tabletu, ali je koncentracija mnogo veća nego što on misli i dolazi do predoziranja", rekao je Dejan Kovačević.

Policija je, u sardnji sa graničnom policijom regionalnih centara prema Severnoj Makedoniji i Bugarskoj, oduzela 110 kilograma opojnih droga prošle godine, procesuirano je 196 osoba, a u kontrolama u ugostiteljskim objektima kod dve osobe pronađene su manje količine marihuane i hašiša.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи