Zašto cvećari noću imaju pune ruke posla

Da bi na proleće ciklame, petunije, begonije, muškatle svojim raskošnim bojama ulepšale naše terase i bašte, njihovi uzgajivači ovih dana imaju pune ruke posla, a posebno noću. Da bi se biljke odgajile u plastenicima radi se 24 sata dnevno.

Do otvorenog cveta put je dug nekoliko meseci. Danju se biljke seju, rasađuju, pleve, a noću greju. Svake zime, Dejan Andrić iz Klenka sa kolicima punim uglja u plastenik ulazi na svaka četiri sata. Da biljke ne bi promrzle, vatra se ne gasi.

"Isto kao i danju i noću je biljkama potrebna temperatura. Danju je tu sunce, a noću smo tu ja i moja supruga da podložimo to. Nije lako ustajati na četiri sata, ali kada se čovek navikne onda više ne treba ni sat ni telefon da zvoni, neka automatika to radi, tako da nije strašno", kaže Dejan Andrić, proizvođač cveća.

Plastenik u kojem je prolećna rasada redovno se obilazi. Porodica Andrić godišnje proizvede oko 100.000 sadnica baštenskog, balkonskog i sezonskog cveća.

"Temperatura u ovom objektu treba da bude recimo 20 stepeni, jer se gaji sitni rasad, seme niče, ožiljavaju se biljke, tako da posla ima non-stop, cele godine. Ovo je počelo da se gaji polovinom decembra, bitno je da smo posvećeni 24 sata dnevno. Moramo da pratimo i vlažnost i temperaturu, da u svakom momentu znamo šta mu treba od hrane", ističe Borka Andrić.

Porodica Andrić godišnje potroši oko 60 tona uglja, jer grejna sezona u plastenicima traje šest meseci.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво