Pojedinim građanima preti iseljenje zbog neplaćanja zakupa u stanovima za raseljena lica

U sedam gradova u Srbiji, od 2004. do 2008. godine, nekadašnje ministarsatvo za kapitalne investicije uz pomoć italijanske vlade i programa UN Habitat sagradilo je 66 stanova po programu SIRP. Vlada Srbije nedavno je usvojila predlog kojim se omogućava otkup tih stanova. U međuvremenu, neki stanari su dobili sudska rešenja o iseljavanju iz stanova zbog neplaćanja zakupa.

Izbeglice su bile u obavezi da plaćaju kiriju što je za većinu predstavljalo veliki problem ali bez prava na otkup i vlasništvo. Cena zakupa za stanove po kvadratu iznosila je oko 1,2–1,6 evra koliko je bilo u Nišu.

Jasenka Mandić iz Čačka od suda je dobila rešenje da se iseli iz stana.

"Mi samo tražimo da se ispoštuje Zakon o izbeglicama da se ispoštuje memorandum koji je Republika Srbija i lokalne samouprave koje su potpisali sa predstavnicima Vlade Republike Italije i ništa više od toga", poručuje Jasenka Mandić.

U Gradskoj stambenoj agenciji u Čačku ipak veruju da će problem biti rešen.

"Nikome nije u cilju da korisnike stanova ostavi bez krova nad glavom već da reši pitanje na najbolji mogući način što za njih što za grad, pa u krajnjoj liniji i prema Komesarijatu za izbeglice i migracije Republike Srbije. I prema donatoru Vladi Italije imamo odgovarajuće obaveze da ovaj program pokažemo kao uspešno sproveden", napominje Brankica Jelić, direktorka Gradske stambene agencije Čačak.

U Kragujevcu je u okviru SIRP programa izgrađeno 76 stanova u bloku Avala. Od tog broja, 80 odsto su izbeglice i interno raseljena lica a dvadeset odsto domaće stanovništvo.

"To je jedini način da se izađe iz ovog problema da ljudi ne budu utuživani da ne budu izbacivani. Zamislite porodicu sa decom kad dođe policija i sudski izvršitelj pa izbacuje i popisuje stvari. To su traume", kaže Dragan Sarić koji živi u Kragujevcu, a izbegao je iz Konjica.

Vlada Republike Srbije donela je odgovarajući zaključak i preporuku na koji način rešiti ovaj problem.

"Upućene su jedinice lokalne samouprave na zakon o izbeglicama na postupanje kako bi trebalo da se donesu odgovarajuće odluke i primene, i ovim ljudima ponude novi ugovori, onima koji su u stanju da otkupe stanove da dosadašnje obaveze uđu u reprogram", objašnjava Ivan Bošnjak, državni sekretar za lokalnu samoupravu.

Kragujevac, Niš, Kraljevo, Čačak, Pančevo, Stara Pazova o načinu i uslovima otkupa u narednom period tek će razgovarati.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво