Zeleno svetlo za zapošljavanje u prosveti

Za zapošljavanje u prosveti, konačno, posle šest godina zeleno svetlo. Ministar Mladen Šarčević najavio je raspisivanje konkursa za zapošljavanje na upražnjenim radnim mestima gde zaposleni rade na određeno vreme. Uslov će biti dužina čekanja, ali i radni doprinos nastavnika.

U septembru 2012. Kruševljanka Marija Lukić, profesorka književnosti, dobila je prvi posao. Najpre je menjala koleginicu u seoskoj školi, potom na upražnjenom radnom mestu predavala srpski jezik u srednjoj Medicinskoj školi, a pun fond časova dopunila poslom bibliotekara u osnovnoj školi kada je trebalo da bude primljena u stalni radni odnos.

"Procenat sam izgubila. Taj procenat teško da ću da ikad više vratiti, tih 95 odsto koje sam izgubila. I to je ta neka moja priča. Nadam se da će sad svim ovim što je krenulo ta neka pravda biti zadovoljena, da će svako od nas dobiti ono što je izgubio ili ono što zaslužuje", kaže Marija Lukić, profesorka književnosti.

U proteklih šest godina koliko je Uredba o zabrani zapošljavanja u prosveti na snazi na području Srbije od 108.000 zaposlenih u školama više od trećine je na određeno radno vreme.

U Rasinskom najviše upražnjenih radnih mesta je za profesore fizičkog vaspitanja, zatim engleskog jezika, matematike, fizike i hemije.

"Tu se nalaze lica koja su zasnovala radni odnos na određeno vreme i mi sada očekujemo da će sa raspisivanjem konkursa njihov status biti rešen, to jest da će oni dobiti svoj radni angažman. Imamo lica koja su 10 i 20 godina pod tim statusom", kaže Predrag Gašić iz Unije sindikata prosvetnih radnika.

Sindikati će insistirati na tome da prioritet imaju oni koji su radni odnos zasnovali pre Uredbe o zabrani zapošljavanja. Kontrolu raspisivanja konkursa, kako ističu, obavljaće radne podgrupe pri školskim upravama, osnovne sindikalne organizacije i sami zaposleni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара