Maske (ne) pomažu kada je vazduh jako zagađen

Beograd je danas po zagađenosti vazduha da četvrtom mestu u Evropi. Ljude sa maskama retko srećemo na ulicama, što dovoljno govori o njihovoj potražnji, iako su oglasi za prodaju osvanuli i na društvenim mrežama. Šta kažu stručnjaci?

U rafovima apoteka, državnih, ali i privatnih, uglavnom nema nano-maski. Pojedine su ih poslednji put imale 2006. godine kada je bilo ptičjeg gripa. Kako pravila nalažu, ali i zbog roka trajanja, odmah su ih rashodovali.

"Nano-maski nema, jer nema ni potražnje od pacijenata, prodajemo samo obične hirurške maske", kaže Stana Golubović, upravnica apoteke "Sveti Sava".  

Jedan od razloga za malo interesovanje je svakako cena nano-maski, tvrde apotekari. Znatno su skuplje od medicinskih. Kako RTS saznaje, nema ih ni kod većine dobavljača, apoteke ne potražuju, rekli su nam, a teško ih je nabaviti i iz uvoza. 

"Do sada nismo imali ni ponudu za taj tip maski", kaže Stana Golubović.

Maske za lice protiv aero-zagađenja mogu se kupiti preko pojedinih sajtova, ali retko na ulicama viđamo građane koji ih nose.

Pojedini stručnjaci tvrde da i ove posebne maske nisu kompletna zaštita, jer kako kažu, ako nisu dobro postavljene, udiše se mali deo prečišćenog vazduha.

U Beogradu je prethodnih dana vazduh bio jako zagađen. To pokazuju merenja i Gradskog zavoda za javno zdravlje i Agencije za zaštitu životne sredine.

Prema podacima svetskog sajta za merenje kvaliteta vazduha, Beograd je danas po zagađenosti vazduha na četvrtom mestu u Evropi.

"Njihovo merenje nije iz sata u sat, ne u realnom vremnu. Oni to rade zbirno, pa smo prvi. Prave presek ko je od koga zagađeniji, a mi merimo već četiri decenije", kaže Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Kada je vazduh jako zagađen pomažu i maske koje koriste autolakireri, jer filteri u sebi sadrže, tvrde stručnjaci, aktivni ugalj. One se prodaju u specijalizovanim radnjama, ali cena je i do 5.000 dinara.

Stav nekih stručnjaka je da nošenje maski nije konformno i da može da izazove paniku. Jedna francuska kompanija predložila je "pametni šal", sa ugrađenim filterima da bi ljudi nosili maske koje ne izgledaju zastrašujuće.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво