Sa 22 godine preuzeo brigu o domaćinstvu

Nosioci poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji u proseku imaju 61 godinu. Među retkima koji se protiv obeshrabrujuće zvanične statistike bore je i Darko Plavšić iz sela Samaila kod Kraljeva.

Sa 22 godine Darko Plavšić sa suprugom u porodičnom domaćinstvu gaji 46 krava, junadi i telića i obrađuje oko 20 hektara zemlje. Dnevno mlekari predaju 320 litara mleka.

"Zadovoljan sam, odlučio sam to da radim, a onda to i nastavio da radim. Skoro sam se oženio, na vreme", kaže Darko Plavšić iz Samaila kod Kraljeva.

"Od ovoga može da se živi samo ako su oboje uporni. Uglavnom ja njega guram, uglavnom, ali tu smo negde, međusobno, ja njega guram, on mene gura, tako da... Želja su kuća, porodica, deca", ističe Dragana Plavšić iz Samaila kod Kraljeva.

Čim je završio poljoprivrednu školu, Darko je počeo da puni štale.

"Nije on hteo na fakultet, nije ni pominjao fakultet. Samo je hteo u poljoprivredu. Hteo je i voleo stoku. I voleo je da proširuje, krava da ima još, on kaže trideset, pa onda četrdeset, ima nameru da se još proširuje“, ističe Darkova baba Slobodanka Plavšić.

Mladi Plavšići najveću pomoć imaju od dede Dragoslava.

"Unuk je još bolji od dede. Pomažem mu jer je zaslužio, mnogo dobar dečko. Ne pije, ne puši, ne ide po tim kafančinama, kafićima. Dajem za njega sve što mogu da mu pružim. Imamo ovu snajicu, samo da je bog poživi“, zadovoljan je Darkov deda Dragoslav Plavšić.

Život u gradskoj gužvi im, kažu, nijednog trenutka nije bio primamljiv, iako na selu nije lako.

"Ujutro se rano ustaje, stalno si tu, po ceo dan bukvalno i omrkneš tu. Ali nađe se vremena i za druženje", dodaje Darko.

"Ne žalimo se uopšte. Dogovor kuću gradi", dodaje Dragana.

A to je kod Plavšića dogovor tri generacije za zajedničkom trpezom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво