Ombdusmani Srbije i Crne Gore o Zakonu o slobodi veroispovesti

Zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić razgovarao je sa novoimenovanim crnogorskim ombudsmanom Sinišom Bjekovićem o početku primene Zakona o slobodi vjeroispovesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji je sporan za Srpsku pravoslavnu crkvu i njene vernike.

Ombudsman Zoran Pašalić rekao je da su "poveli razgovor i već uzeli u obzir neke nove korake saradnje koji bi mogli da se odraze na primenu Zakona".

Važno je da se, kako je naveo, bilteralni Sporazum između institucija ombdusmana Srbije i Crne Gore reflektuje na sve eventualne probleme koji bi mogli da postoje u odnosu ne samo na primenu ovog Zakona nego i propisa koji se tiču građana Crne Gore u Srbiji, ali i građana Srbije u Crnoj Gori.

"Više puta do sada se pokazalo da je ova bilaterala saradnja dala izuzetne rezultate. Svakako da to rade i druge institucije u Srbiji ali ovaj put je daleko brži i efikasniji, što se u praksi i pokazalo", naveo je Pašalić.

U Crnoj Gori je stupio na snagu Zakon o slobodi vjeroispovesti kojim je predviđeno da država preuzme u vlasništvo imovinu Sprske pravoslavne crkve, odnosno njene crkve i manastire, što je izazvalo brojne reakcije vernika i javnosti u regionu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво