Patrijarh Irinej: Crna Gora negira svoju istoriju

Srpski patrijarh Irinej ocenio je da Zakonom o slobodi veroispovesti vlasti u Crnoj Gori žele da oslabe svest o srpskom poreklu i imenu i, što još tragičnije može da bude, ako budu uspeli u tome, onda sutra to mogu da primene i vlasti na Kosovu i Metohiji.

Patrijarh je rekao da je Crna Gora, nekada elitan deo srpskog naroda, ušao u takav život da negiraju svoju istoriju.

"Naši odnosi su uvek bili bratski, jedan narod, nažalost, tu se umešala politika, znamo čija, znamo zašto sa željom da Crnu Goru odvoji od Srbije i, ono što je najtragičnije što se ne može objasniti i opravdati, Crna Gora je priznala Kosovo Šiptarima, kao i učešće predsednika Crne Gore na Kosovu u nekim fazama s drugima kad su u pitanju Kosovo i Srbija", rekao je patrijarh u intervjuu za frankfurtske Vesti.

Ne možemo, kaže, da objasnimo takav stav i takav pogled na Srbiju Crnogoraca, na srpski narod i istoriju.

"Ja se nadam da je ovo ipak jedan oblačak, crni, koji je naišao nad Crnu Goru, pa će on proći, jer tamo narod neće dozvoliti da se izgubi srpski trag", istakao je patrijarh. 

Rekao je da ono što crnogorske vlasti čine sa svetinjama niko nikada nije činio.

"I najveći neprijatelji naši nisu atakovali da uđu u manastire. Uostalom, i manastiri i imovina pripada tamošnjem narodu. To niko ne osporava, kao što što su Srbiji svetinje našeg naroda, naše države. Šta oni hoće tim, to samo oni znaju, verovatno da oslabe svest o srpskom poreklu i srpskom imenu i ono što još najtragičnije može da bude, ako budu uspeli u tome, da to primene sutra na Kosovu i Metohiji. To je tragedija. Verovatno je to neko tako smislio. Nadam se i molim se Bogu kao i sva naša crkva da oni koji vode Crnu Goru dođu k sebi i da odustanu od ovoga što smeraju", kazao je patrijarh.

Kosovo velika rana srpskog naroda

Što se Kosova i Metohije tiče, patrijarh Irinej je istakao da je to jedna velika rana srpskog naroda, srpske istorije i kulture.

"Nažalost, Kosovo je okupirano, ja sam pre nekoliko meseci putovao za Pećku patrijaršiju i mene su dva sata držali na prelazu ne želeći da me puste. Ja nisam imao dozvolu za ulazak. Meni koji sam patrijarh kome je rezidencija Pećka patrijaršija i koji sam 15 godina živeo na Kosovu i Metohiji nije bilo dopušteno da uđem na teritoriju Kosova i Metohije. Posle neke intervencije nadležnih došlo je do puštanja", kazao je patrijarh Irinej.

Ukazao je da teško stanje, da srpskog naroda više nema tamo gde su nekada bili u velikom broju.

"Narod je proteran sa Kosova i Metohije i možda najveći propust našeg državnog vrha jeste što ništa nisu učinili kada je narod proteran da postave kao prvi uslov svih razgovora i pregovora povratak naroda na Kosovo i Metohiju, da im se kuće koje su spaljene, koje su uništene, imanje koje je razgrabljeno povrati da bi se narod vratio", ocenio je patrijarh.

Patrijarh je kazao da je igra oko Kosova velika igra, i da ima dosta onih koji žele da ga otmu Srbiji.

"Ono što je komično i tragično, traže da se odreknemo Kosova. Pametan čovek ne može da se odrekne svoje kuće i svoje zemlje. To je naša sveta zemlja, zemlja s najvećim svetinjama. To su Pećka patrijaršija, Dečani, Gračanica i mnoge druge svetinje, na stotine i stotine. Oduvek su pripadale srpskom narodu, srpskoj kulturi i istoriji. Danas, oni koji nemaju istoriju i svoju kulturu, traže da se mi odreknemo svoje kulture", naglasio je Irinej.

Patrijarh je istakao da je borba velika, da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić junački bori da nađe najbolje rešenje za Kosovo i Metohiju, i da će se videti kako će na kraju sve da se izdešava.

Harmonija crkve i države 

Poglavar SPC je posebno pohvalio aktuelni odnos Crkve i države Srbije.

"Iskreno da kažem, u ovakvom stanju mi nismo odavno živeli. Između Crkve i države vlada harmonija, jedan dobar odnos, i trudimo se da svako radi svoj posao, država radi svoj posao i mi nemamo nikakvih problema sa državom. Mi smo veoma blagodarni na tom momentu što je država uvela veronauku u škole, mi smo blagodarni državi što pomaže u obnavljanju naših svetinja i ne samo da obnavljamo nego što i gradimo nove tamo gde ih nije bilo, pogotovo u gradovima koji su se proširili", rekao je patrijarh.

Ističe da "država pomaže i naše sveštenike, ne samo nama pravoslavnima već svim verskim zajednicama u Srbijim tako da naši odnosi i naše sadašnje stanje je dostojno svake pohvale". 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво