Za tri godine dali više od milijardu i po dinara da ne bi služili kazne

Škole, bolnice, centri za socijalni rad, gerontološki centri, ustanove kulture – samo su neke od institucija koje su prošle godine imale korist od onih koji su počinili blaže krivično delo. Država je za 150 projekata podelila više od 470 miliona dinara iz oportuniteta.

Kao i prethodnih puta, i sada je najviše novca otišlo u zdravstvo – 180 miliona dinara. Trideset pet medicinskih ustanova nabavilo je sanitetska vozila, ultrazvuk, sterilizatore i drugu medicinsku opremu.

Među korisnicima je, tradicionalno, i Dečja univerzitetska klinika u Tiršovoj.

"Sredstvima iz oportuniteta kupljen je najsavremeniji kolonoskop, koji se koristi za gastroenterološke preglede. Aparat vredan dva miliona dinara u kliniku je stigao u decembru", navdi se u saopštenju klinike.

Osim Tiršove, prošle godine od tuđih prekršaja zaradilo je i 65 prosvetnih institucija.

Za sanaciju prostora, kupovinu nameštaja i opreme, 22 institucije i udruženja koje se bave socijalnim radom dobile su 70 miliona dinara.

Od toga, pola miliona otišlo je u Čačak, u Ustanovu za dnevni boravak dece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju "Zračak".

"Ta sredstva su opredeljena za nabavku interaktivne table, tableta za naše korisnike i obuke za naše zaposlene iz oblasti asistivne tehnologije", ističe direktorka "Zračka" Ana Jakobljević.

Projekat, kaže, ima za cilj uključivanje korisnika u širu društvenu zajednicu.

Najviše novca od odlaganja krivičnog gonjenja ponovo su obezbedila beogradska tužilaštva.

Podaci pokazuju da se tokom 2018. institut oportuniteta primenio na više od 18.000 ljudi, a slične rezultate u resornom ministarstvu očekuju i za 2019.

"Na ovaj način se rasterećuje i rad tužilaštva i rad sudova i svakako imate sredstva koja možete da upotrebite u javne svrhe", rekla je ministarka pravde Nela Kuburović.

Objašnjava da je jedan od bitnih uslova prilikom zaključenja ugovora i garancija koju moraju da pruže korisnici da će sredstva biti potrošena namenski.

Sredstva i za kulturu

Novac je otišao i u ruke ustanova kulture. Kolarčeva zadužbina je posle gotovo 45 godina prvi put dobila sredstva – deset miliona, za veliko sređivanje.

"Radno smo završili prethodnu godinu. Kupili smo novu koncertnu zavesu, sredili drvene obloge, reparirali deo stolica u dvorani i sve stolice u predavačkoj sali, zamenili itison i, ono što nam je bilo ključno u ovom projektu, sredili garderobu za orkestre i horove", navodi upravnica Kolarčeve zadužbine Jasna Dimitrijević.

Nečiji prolazak kroz crveno svetlo, prebrza vožnja, nošenje i korišćenje manje količine opojnih droga – bilo je dovoljno da upravo ovaj klavir bude deo koncertne sale Kolarca.

Zahvaljujući takozvanoj "humanosti iz nedela", jedan od 11 modela hamburške fabrike "Stenvej", kupljen pre tri godine, odabrao je jedan od najpoznatijih pijanista sveta Ivo Pogorelić, a mesec kasnije i na njemu svirao za beogradsku publiku.

Inače od 2016, od kada se primenjuje institut oportuniteta, finansirano je 450 projekata, a ukupan iznos dodeljenih sredstava premašuje jednu i po milijardu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво