General Šarl Tranije – rame uz rame sa Gvozdenim pukom

General Šarl Tranije, koji je sa Gvozdenim pukom učestvovao u bitkama za oslobađanje srpskih gradova u Prvom svetskom ratu, odneo je u Francusku mnoga priznanja iz Srbije, među kojima je najznačajnije Karađorđeva zvezda i zvanje počasnog građanina Prokuplja. Danas, u zamku u kome živi njegov praunuk Pjer Tranije, u posebnoj spomen-sobi čuvaju se uspomene na srpsko-francusko prijateljstvo.

U zamku porodice Tranije, nadomak Pariza, posebna prostorija pretvorena je u svojevrsni muzej u kome se čuvaju uspomene na slavnog pretka generala Šarla Tranijea.

Njegov praunuk Pjer, i sam bivši general, s posebnim emocijama priča o porodičnoj tradiciji i francusko-srpskom prijateljstvu. Dva puta je dolazio u Srbiju, kako bi se poklonio senima slavnog pretka.

"Veoma sam ponosan na to kako sam dočekan u Srbiji i kako čuvate sećanje na mog pradedu Šarla Tranijea. Svi su znali ko sam, a mnogi građani su želeli sa mnom da razgovaraju, da se slikaju, što me je posebno dirnulo. Zahvalan sam što čuvate i negujete tradiciju i istoriju'', ispričao je Pjer Tranije, praunuk generala Šarla Tranijea.

General Šarl Tranije, sa svojom konjicom, učestvovao je u oslobađanju Prokuplja, ali i mnogih gradova Srbije.

Žene Svilajnca su mu, u znak zahvalnosti poklonile ručno vezenu zastavu, koja za Pjera, uz ostale predmete iz Srbije ima neprocenjivu vrednost.

"Kao što volim ovaj dvorac, tako volim i Srbiju i srpski narod. Tu ljubav prenosim i na svoju decu, a želja mi je da se nastavi francusko-srpsko prijateljstvo, koje se u mojoj porodici nikada nije prekidalo'', rekao je Pjer Tranije.

General Tranije povezao je i dva grada u Francuskoj i Srbiji Epon i Prokuplje, koji su potpisali povelju o bratimljenju. Inicijativa je potekla od Saveza Srba u Francuskoj.

"To je bila prva inicijativa, da general Tranije poveže naša dva grada i naša dva naroda i to smo lepo uspostavili i lepo smo uradili. I dan danas u Prokuplju možete da vidite na spomeniku Gvozdenom puku lik generala Tranijea, to je jedna velika čast koju je jedan narod van Francuske odao jednom francuskom zvaničniku", naveo je Ivica Jović, zamenik gradonačelnika Epona.

General Šarl Tranije dobitnik je Karađorđeve zvezde, a grad Prokuplje proglasio ga je 1918. godine prvim počasnim građaninom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара