Šest razloga zbog kojih bi trebalo da zaboravite na plastične kese

Prvog januara u Beogradu je na snagu stupila odluka da se izbace iz upotrebe obične plastične kese. Ovo je šest razloga zbog kojih bi trebalo da zaboravite na plastične kese.

Da bi se jedna plastična kesa razgradila, potrebno je 240 godina, a u Srbiji se godišnje upotrebi 2,4 milijarde plastičnih kesa.

Glavni problem koji nastaje zbog upotrebe plastičnih kesa i neodgovarajućeg načina njihovog odlaganja jeste nagomilavanje otpada u morima, rekama i jezerima. Zbog toga, između ostalog, strada veliki broj životinja u okeanima.

Podaci Ujedinjenih nacija pokazuju da je 30 odsto riba otrovano plastikom. Do 2050. godine u morima će biti više plastike nego ribe!

U nerazvijenim zemljama žrtve su ljudi. Plastične kese, između ostalog, dovode do začepljenja vodovodnih i kanalizacionih cevi, čija posledica može biti izbijanje zaraze.

Oni koji prekrše odluku Grada Beograda moraće da plate novčanu kaznu: iznosom od 150.000 dinara kazniće se prekršaj pravnog lica, a sa 25.000 dinara odgovorno lice pravnog lica. Preduzetnik će biti kažnjen sa 75.000 dinara, a fizičko lice sa 25.000 dinara.

Iako običnih plastičnih kesa u trgovini više neće biti, biorazgradive kese će biti na raspolaganju, kao i papirne kese i platnene torbe, koje možete koristiti mnogo puta i koje su često praktičnije za pakovanje.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво