Prve bebe u novoj godini

U prvim minutima posle ponoći, u Beogradu su rođene tri bebe – devojčica i dva dečaka. Gradonačelnik Beograda tradicionalno je obišao prvorođene bebe u novoj godini. Prva beba rođena 2020. u novosadskom porodilištu "Betanija" je devojčica.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić jutros je obišao prvorođene bebe u 2020. godini u KBC "Zvezdara", GAK "Višegradska" i KBC "Dragiša Mišović" i njihovim majkama uručio novčane vaučere. 

Radojičić je istakao da je jedna od najlepših dužnosti gradonačelnika upravo obilazak prvorođene bebe, prvog dana nove godine i uručivanje donacije od 300.000 dinara. 

Noćas u 00.01 rođene su tri bebe, devojčica u "Zvezdari", i dečaci u GAK "Višegradska" i KBC "Dragiša Mišović".

"Nama je važno da kao i prethodnih godina imamo što je moguće više beba u ovoj godini. U 2018. godini rođeno je više od 19.600 beba, a kada je u 2019. godini pravljen presek, taj broj je bio nešto veći nego tada, što znači da populaciona politika Vlade Srbije daje rezultate", rekao je Radojičić.

Podsetio je da je Grad Beograd u prethodnoj godini osim finansijske pomoći za bliznačku trudnoću i četvrti pokušaj vantelasne oplodnje, u 2020. godini uveo novinu da sa po 10.000 dinara pomogne porodicama za drugorođeno dete.

"Grad Beograd će i dalje voditi računa o deci, a moja vizija Beograda jeste da se razvija u pravcu zdravijeg grada i prilagođenijeg razvoju i obrazovanju dece. Nadam se da ćemo u narednom periodu imati još bolje rezultate, s obzirom na to da ako želimo svetliju budućnost neophodno je da imamo više beba, ali i da mladi ljudi žele da ostanu u Srbiji", zaključio je Radojičić.

U porodilištu na Zvezdari majka Slađana Lazarević rodila je treće dete, devojčicu za koju još nije određeno ime, u GAK "Višegradska" Marina Marković takođe je rodila treće dete, dečaka za kojeg će ime izabrati stariji brat, a Ireni Milosavljević je dečak Mateja prvo dete.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar obišao je u prvim trenucima Nove godine zaposlene i porodilje u Ginekološko-akušerskoj klinici Kliničkog centra Srbije, gde je posetio prvorođene bebe. 

Prva beba rođena u 2020. u novosadskom porodilištu "Betanija" je devojčica Lenka, a nju je posetio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. 

U tom porodilištu u prvim satima Nove godine rođeno je šest beba, a Grad je za prvorođenu  bebu obezbedio 200.000 dinara, a za svu decu sa teritorije Novog Sada, koja se rode 1. januara, po 50.000 dinara.

Dečak i devojčica su prve bebe rođene u Novoj godini u Zemunskom porodilištu, a predsednik opštine Zemun Dejan Matić uručio je jutros njihovim mamama, Dragani Milić i Danici Tasen, novčanu čestitku u vrednosti od po 100.000 dinara.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво