Počinje renoviranje Infektivne klinike posle skoro čitavog veka

Direktor Klinike za tropske i infektivne bolesti Goran Stevanović rekao je za RTS da očekuje da će tokom ove nedelje, odnosno neposredno nakon novogodišnjih praznika početi sanacija tri zgrade stacionara te ustanove.

Počinje rekonstrukcija i izgradnja Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije. Projekat će imati dve faze. Za rekonstrukciju postojećih objekata biće izdvojeno pet miliona evra, a za izgradnju novog objekta oko 15 miliona evra.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović rekao je da očekuje da će tokom ove nedelje, odnosno neposredno nakon novogodišnjih praznika, početi sanacija tri zgrade stacionara.

Prema njegovim rečima, one su iz 1926. godine i u najozbiljnijem građevinskom stanju i tu su predviđeni značajni radovi na sanaciji.

Govoreći o dinamici radova, ukazuje da će se prvo obezbediti pristojni uslovi za naredni vremenski period za rad.  

Kada počnu radovi, u narednih 14 meseci je predviđeno da se završi sanacija tri zgrade stacionara, rekoa je Stevanović.

Zgrada prijemno-trijažnog bloka će nastaviti da funkcioniše u dosadašnjim uslovima jer je ona u naboljem građevinskom stanju, a paraleno sa tim se rade projektna dokumentacija za dobijanje građevinske dozvole i detaljan projekat za izgradnju potpuno nove zgrade.

"Očekujemo da se taj deo pripremnih radnji završi u narednih godinu dana. Kada se završi sanacija tri objekta stacionara – možemo očekivati početak radova na novoj klinici", istakao je Stevanović.

Zahvaljujući velikoj pomoći Uprave Kliničkog centra, angažovanju svih zaposlenih Klinike za infektivne bolesti, ali i pomoći Ministarstva i saradnji ostalih zdravstvenih ustanova na teritoriji grada, pacijenti, kako kaže, neće trpeti.

"Reorganizovali smo službu tako da se značajno ne smanji kapacitet infektivne klinike za zarazne bolesnike, kapacitet intenzivne nege kao prijemno-trijažnog blioka se neće remetiti za vreme radova, osim onog problema vezan za gradilišta – buke i prisustva građevinskih mašina – ništa drugo se neće odraziti na kvalitet nege bolesnika", ukazao je Stevanović.

Govoreći o kadrovima, Stevanović kaže da je primljeno 11 novih lekara. 

"Još ima potrebe za prijem novih kadrova, deo dijagnostike je obnovljen, kao i kapaciteti intenzivne nege u mašinama za veštačku ventilaciju. U planu je nabavka nove opreme. Nešto od nove opreme stiže u prvim nedeljama 2020. godine", zaključio je Stevanović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво