Ko može na lečenje u inostranstvo o trošku države

Lečenje u inostranstvu obezbeđeno je za 46 dece tokom 2019. godine preko Budžetskog fonda. Za još desetine njih u inostranstvo su poslate analize krvi ili tkiva kako bi se utvrdilo od čega boluju. Sve veća ulaganja u Fond pružaju nadu teško obolelim mališanima i njihovim roditeljima da je konačno izlečenje blizu.

Fond je osnovan 2014. godine i od tada je 183 dece upućeno na lečenje u inostranstvo.

Najčešće su to  deca sa hematoonkološkim oboljenjima, cerebralnom paralizom, teškim poremećajima krvnih sudova u mozgu, kao i prevremeno rođena deca sa oboljenjima očiju, istakao je profesor Vladislav Vukomanović, član Komisije za lečenje dece u inostranstvu. 

Grad Novi Sad je prošle sedmice uplatio 10 miliona dinara na račun Fonda, a za narednu godinu planirano je još 350 miliona.

Kako bi dete otišlo na inostranstvo u lečenje, neophodno je da lekarskoj komisiji Budžetskog fonda stigne konzilijarno mišljenje iz referentne zdravstvene ustanove, koja predlaže gde pacijent treba da se uputi, kao i molba pacijenta.

Vukomanović je istakao da će medicinska oprema u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta biti potpuno renovirana i da će se za to biti izdvojeno oko 12 miliona evra.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 29. dec 2019, 10:47) - anonymous [neregistrovani]

Ft1p

Sve to lepo zvuci na televiziji i na papiru. Ali nemoguce je dobiti misljenje nadlezne ustanove. U avgustu mesecu sam krenula da trazim misljenje. Prvo mi je receno da ce mi dati potrebne potpise da bi se pre mesec dana predomislili i okrenuli pricu. Odjednom ta treapija je alternativna, nema dokaza da ce da pomogne... I dalje je sve mrtvo slovo na papiru