Posao u mraku na 50 metara ispod zemlje

Kao što je nekim radnicima treća smena rudarima je svakodnevna rutina. Bez obzira da li su u prvoj, drugoj ili trećoj radno vreme provode u mraku. Da li im teško pada, pitali smo ih u jami, na 50 metara ispod zemlje.

Ekipi RTS-a nije prvi put da silazi u jamu, dugim hodnicima prolazili smo uz pomoć iskusnih rudara. Tek posle izvesnog vremena privikli smo se na mrak, a osim rudarskih lampi za snimanje priloga morali smo da koristimo i dodatnu rasvetu. Za nas nesvakidašnje iskustvo, ali rudarima u utrobi zemlje tama ni malo ne smeta.

"Pa naš posao je u mraku, nije neobično. Isto je. Isto kao kad padne mrak. Isto kao neko drugo radno mesto? Jeste, sve isto", kaže rudar Milosav Ralović, rudar iz Gornjeg Milanovca.

Na više radilišta u jamu rudnika na istoimenoj planini u tri smene odlazi 260 radnika.

"Nema veze kada uđem da li je prva, druga ili treća smena". Navikao sam sa rudarskom lampom, osma godina sam ovde, tako da mi ne predstavlja problem", kaže Ivan Đurović, rudar iz Gornjeg Milanovca.

"Po mraku se probudimo, po mraku dođemo na posao. Zakačimo malo dana, po mraku smo na poslu i izlazimo iz jame. Opet zakačimo malo dana I opet je mrak. Tako u zimskom period pored mraka u jami čeka nas mrak i napolju", kaže Đorđe Gavrilović, rudar iz Donje Šatornje. 

Među radnicima koji svakodnevno ulaze u rudarsko okno sreli smo dosta mladih, a posla će sudeći prema geološkim rezervama, kažu, biti još godinama.

"Mi smo za ove dve, tri godine pronašli milion tona rude i to nam obezbeđuje sigurnu budućnost za narednih osam godina da ne pronađemo ništa. Naravno, mi ćemo da istražujemo I dalje jer ono što smo na početku zacrtali to je da ovaj rudnik radi što duže", kaže  Aco Ilić, direktor preduzeća "Rudnik i flotacija".

Rudarski posao je među najrizičnijim delatnostima, pa je ulaganje u bezbednost radnika I zdravlje na radu na prvom mestu u rudniku koji je pre 15 godina privatizovan.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво