"Poslednja šansa" građanima da se reše dugova za grejanje i komunalije

Naplata mesečnih računa za komunalne usluge, grejanje i gas značajno je povećana – mesečno se kreće i do 98 odsto, a struje i 100 odsto. Međutim, nezvanična statistika pokazuje da oko 250 hiljada građana ima stara dugovanja. Gradovi Beograd i Niš, gde je takvih najviše, daju, kažu, poslednju šansu da se reše dugovanja, uz do sada najpovoljniji reprogram.

Stara dugovanja za komunalne usluge i grejanje koje naplaćuje "Infostan" ima 150 hiljada Beograđana. Rok za reprogram produžen je do kraja marta, a do sada ga je sklopilo gotovo osam hiljada domaćinstava. Grad je ponudio otpis kamate, maksimalno 12 rata, a za isplatu duga u celosti i otpis 15 posto glavnice.

Milica Paunović iz "Infostana" kaže da korisnici komunalnih usluga imaju mogućnost da im se otpiše celokupna kamata i deo glavnog duga, kao i da sami izaberu na koliko će rata platiti svoj dug.

"Isto tako imaju mogućnost da izbegnu troškove postupka, budući da od 1. januara stupa na snagu izmena zakona kojim sva stara dugovanja, koja su u nadležnosti sudova, prelaze da se sprovode kod javnih izvršitelja", ističe Paunovićeva.

I 36 hiljada Nišlija "Objedinjenoj naplati" duguje milijardu i 200 miliona dinara. Reprogram će moći da sklope od 15. januara do 15. aprila.

Uz otpis kamate, u zavisnosi od iznosa, ponuđeno im je da dugove otplate u narednih pet do čak 10 godina, sa minimalnim mesečnim ratama.

Ponuđeno im je takođe, kako dodaje direktorka "Objedinjene naplate" u Nišu Jelena Stojanović, i da plaćanjem rate u iznosu od 500 dinara za socijalno ugrožene ili 700 dinara za sve ostale koji duguju, konačno izmire ta svoja zaostala dugovanja.

"Dajemo na taj način mogućnost da izmiruju svoje redovne račune i cilj svega je da se dovedu građani u redovnost plaćanja", ističe Stojanovićeva.

Sporazume periodično ponude i sama komunalna preduzeća i toplane.

Novosadska "Informatika" već nekoliko godina daje mogućnost otplate dugova na dvanaest rata.

Inače, penzioneri su i dalje najrevnosniji u plaćanju računa. Čim prime penziju, kažu, odmah dolaze da plate račun.

Analize pokazuju i da se računi za mobilne telefone plaćuju najredovnije.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво