Narodna biblioteka pretesna, planovi za dodatni prostor

Na sreću, sve više je knjiga u Narodnoj biblioteci, ali sve manje prostora. Samo prošle godine nabavljeno je oko 120.000 obaveznih primeraka izdanja i između 12 i 13 hiljada kupovinom, razmenom ili poklanjanjem.

Arhiv Narodne biblioteke ima oko sedam kilometara kompakt polica, tu su i one obične, ali to nije dovoljno.

Javnost još pamti aferu od pre skoro 15 godina kada je oko 15.000 knjiga završilo u smeću.

Zbog pogrešnog otpisa, neka od vrednih izdanja koja su pripadala Dvorskoj biblioteci predata su preduzeću za obradu starog papira. Od tada se knjige više ne otpisuju i sve ih je više, pa je biblioteka prošle godine dobila novac za izradu idejnog rešenja novog depoa.

"Novi depo bi se nalazio u produžetku postojećeg depoa, najverovatnije dva nivoa ispod zemlje. Morala bi da postoji horizontalna povezanost sa postojećim depoom koji bi, naravno, nastavio da se koristi. Naš cilj je proširenje postojećeg depoa, a ne njegova zamena novim. A prostor o kome govorimo je prostor gde Narodna biblioteka izlazi na Nebojšinu ulicu", kaže dr Dragana Milunović, zamenica direktora za bibliotičko-informacionu delatnost. 

Kada će izgradnja početi i dalje nije poznato. A sa novim depoom, rodila se i nova ideja, da se iznad sagradi muzej knjige.

"To bi bio jedan javni prostor u kome bi bilo izloženo ono što smatramo najvrednijim. Bilo da to budu stalne postavke ili povremene postavke, ali u svakom slučaju nešto što bi omogućilo široj javnosti da se upozna sa građom koja Narodna biblioteka Srbije čuva. Ona trenutno na ovaj način nije dostupna očima šire javnosti, ona je prosto samo spomenik po sebi", kaže Dragana Milunović. 

Nekada je bilo više muke sa kapacitetom.

Publikacije su se čuvale po kutijama i nisu mogle da budu adekvatno inventarisane.

Kompakt police uvedene su kao privremeno rešenje. Ali, nije retkost da kod nas privremena rešenja, zbog nedostatka novca, postanu stalna. Ne bi valjalo da tako bude i kada su u pitanju najvrednije knjige koje Srbija ima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи