Tužilaštvo zatrpano starim i banalnim predmetima

Godinu i po od početka rada, specijalna odeljenja tužilaštava i sudova za borbu protiv korupcije i dalje su zatrpana starim i banalnim predmetima, nemaju uslove za normalan rad i niti jasan zakonski okvir, piše u Izveštaju Udruženja tužilaca. Stručnjaci savetuju izmenu zakona.

Pre nego što su i otvorila svoja vrata za rad, četiri posebna odeljenja tužilaštva i sudova za suzbijanje korupcije, na stolu su već imala više od 7.000 predmeta. Pored preopterećenosti, nedostajali su i odgovarajući prostor i tehnička oprema.

"Sad možete da shvatite kako je to izgledalo kada dobijete hiljade predmeta iz drugih tužilaštava u kancelarijama u kojima sede tri ili četiri zamenika, zapisničar, upisničar. Pa smo u prvom momentu, mi kao ozbiljni borci protiv korupcije, predmete držali po hodnicima", kaže Miloš Bzenić, penzionisani rukovodilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Kraljevu.

Za godinu i po rada, odeljenja su se bavila uglavnom predmetima u kojima je stečena korist manja od milion dinara, dok je tek u svakom 15. predmetu potencijalna zloupotreba prelazila dva miliona.

"U borbi protiv korupcije krenuli smo od prodavaca sladoleda i ja se nadam da ćemo u nekoj budućnosti doći do predmeta visoko profilisane korupcije", kaže Lidija Komlen Nikolić, predsednik Predsedništva Udruženja tužilaca Srbije.

Pomak je napravljen u saradnji institucija. Poseban učinak dalo je Odeljenje MUP-a za borbu protiv korupcije, koje je od osnivanja u proseku dnevno hapsilo po jednu osobu osumnjičenu za koruptivna krivična dela.

"Osumnjičeni koji su uhapšeni ostvarili su imovinsku korist od tri milijarde i 960 miliona, znači blizu 23 miliona evra. Uhapsili smo ili podneli krivične prijave protiv 49 direktora različitih institucija u državi i protiv 25 funkcionera", kaže Darko Luković, načelnik Odeljenja za borbu protiv korupcije u MUP-u.

Za 18 meseci zaključen je 641 sporazum o priznanju krivičnog dela. Iako je to doprinelo efikasnosti, tužilaštvima se zamera nedostatak transparentnosti.

"Da se preispita obim nadležnosti, veća transparentnost posebnih odeljenja, pre svega kroz objavljivanje tromesečnih izveštaja, bolja komunikacija s onima koji žele da imaju posao s tužilaštvom, da prijave neka krivična dela", kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Izveštaj je pokazao i da se pojedina krivična dela gone izuzetno retko, a to su primanje i davanje mita u vezi sa glasanjem, u privredi i u trgovini uticajem.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво