Program "Devojke u tehnologiji" za više žena u IKT sektoru

Najušpešnije studentkinje završnih godina osnovnih ili master studija tehničkih fakulteta preko programa "Devojke u tehnologiji" biće u prilici da lakše pronađu svoje mesto u IKT kompanijama u Srbiji.

Program koji je odobrila Vlada Srbije, a sprovode ga Ministarstvo trgovine, telekomunikacija i turizma i Američka privredna komora, pomoći će da studentkinje kroz mentorstvo i praksu steknu više iskustva i bolje se umreže za buduće karijere.

Državna sekretarka u Ministarstvu Tatjana Matić je rekla da je pozicija žena u IKT sektoru u Srbiji za sedam odsto bolja nego što je pozicija žena u ovom sektoru u EU što je ohrabrujuće i dodala da se mora mnogo raditi da bi došli do rodne ravnopravnosti u IKT sektoru.

Na studijama IKT žena je oko 27 posto, a kada je u pitanju pronalaženje posla u tom sektoru procenat pada na između 15 i 20 odsto, što je kaže Matićeva ipak u okviru evrpskog proseka.

"Postoji potencijal, bolji smo nego zemlje EU, ali ovim tempom dostićićemo rodnu ravnopravnost tek 2050. godine i zbog toga su ovakve aktivnosti jako važne jer ne bismo da čekamo 2050. godinu imajući u vidu da su u ovom sektoru plate među najvišima, i da on beleži najveći trend rasta", rekla je Matićeva.

Predsednica Američke privredne komore u Srbiji Jelena Pavlović kaže da je cilj programa da kroz mentorstvo, radionice i seminare studentkinje dobiju priliku da se upoznaju sa etabliranim kompanijama i steknu uvid šta moderan biznis traži, kako funkcioniše i da to doprinese njihovom razvoju.

" Umrežiće se međusobno i sa predstavnicima kompanija, a komora i ministarstvo su platforma koja im to omogućava", istakla je Pavlovićeva i dodala da je to ravnopravno učešće oba pola u IKT biznisu važno za privredu, kompanije i čitavo društvo.

Direktorka Fonda za nauku i sama doktor nauka sa Elektrotehničkog fakulteta i računarstva Milica Đurić - Jovičić koja je prošla put saradnje sa IKT kompanijama smatra da je važno da se ovakvi kontakti uspostave što ranije.

Ona je poručila koleginicama da rade na sebi, veruju u sebe, i da pored stručnog usavršavanja razvijaju i menadžerske i preduzetničke veštine.

Dvadeset tri devojke sa univerziteta u Beogradu, Novom Sadu i Nišu imaće priliku da kroz praksu i mentorstvo steknu znanja za rad u IKT kompanijama, osnaže svoje liderske veštine i nauče zajedno da rade na projektima. Praksa će trajati minimum 120 radnih sati u kompanijama mentora a njihovi mentori i predavači biće predstavnici najuspešnijih IKT kompanija u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи