Živojin Rakočević: Kosovo i Metohija je medijska meka

Novinar i književnik Živojin Rakočević dobitnik je nagrade "Aleksandar Tijanić". Da li borbenost ima alterantivu kada živite na Kosovu i Metohiji?

Nagrada "Aleksandar Tijanić" dodeljuje se za borbenost u novinarskom izražavanju i za originalan novinarski potez.

Borbenost novinara, književnika i direktora Doma kulture u Gračanici Živojina Rakočevića prepoznale su kolege i zbog toga odlučili da baš on bude ovogodišnji dobitnik nagrade "Aleksandar Tijanić".

Gostujući u Jutarnjem programu, Rakočević je rekao da se bez borbenosti ne može nigde živeti, a da je Kosovo i Metohija medijska meka. 

"U osnovi tu se radi o načinu života koji vas stalno podstiče da radite, da se borite protiv raznih prepreka i protiv desetina i stotina ograničavanja vaše slobode, vaših napora da nešto pozitivno uradite, da imate grad, svedočite pored najvažnijih kulturnih, duhovnih i nacionalnih tačaka našeg naroda", istakao je Rakočević.

Takođe, da se sučavate sa licima ljudi, sa njihovom ugroženošću, sa njihovom naizgled beznadežnom izolovanošću, dodaje Rakočević.

Prema njegovim rečima, to su problemi koji se dešavaju i pred očima Evrope, i koje niko ne vidi i onda se moraju stalno predstavljati javnosti, ukazivati na ta lica na kojima se lomi naš život, naša ukupna istorija, naša duhovnost, naš odnos prema slabijima...

Međutim, kako ističe, srpski narod na Kosovu i Metohiji je preživeo iako je većina očekivala suprotno. 

"Tu su dva modela. Jedan je model istorijskog trpljenja i model istorijskog preživljavanja i načina da se opstane, a drugi je model kulturnog obrasca koji se tamo formirao", kaže Rakočević.

Tamo je, kaže, naš Notr Dam koji je u Dečanima, tamo je naša Sikstinska kapela koja je Bogorodica Ljeviška i to su činjenice koje moramo stalno da ponavljamo čak i sebi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво