Uručene nagrade UNS-a

Udruženje novinara Srbije uručilo je na svoj 138. rođendan, godišnje nagrade najboljim novinarima. Novinaru i književniku Živojinu Rakočeviću uručena je nagrada za borbenost u novinarskom izražavanju i originalan novinarski potez "Aleksandar Tijanić". Nagradu "Laza Kostić" uručena je novinaru RTS-a Daliboru Žariću za televizijsku reportažu "Filip Filipović, zadnja pošta Kuršumlija" koja je emitovana u "Oko magazinu".

Na svečanosti na kojoj su uručene godišnje nagrade UNS-a, novinar Živojin Rakočević je rekao da će novčani deo nagrade nameniti podizanju spomenika, srušenom kod Prizrena, piscu i novinaru Lazaru Vučoviću, koji se 1966. godine utopio u Ohridskom jezeru.

Nagrada "Laza Kostić" za reportažu uručena je novinaru RTS-a Daliboru Žariću za televizijsku reportažu pod nazivom "Filip Filipović, zadnja pošta Kuršumlija".

"Kada sam saznao da sam dobio nagradu, pozvao sam Filipa da mu kažem da smo zajedno dobili nagradu, nismo mnogo toga možda uradili za te ljude, uspeli smo da slučjano-namerno probijemo jedan put. E, pa taj put je i njemu i meni putokaz da idemo u dobrom pravcu kao i ove nagrade", kaže Žarić. 

Novinaru nedeljnika NIN Vuku Z. Cvijiću uručena je nagrada "Laza Kostić" u kategoriji vest i izveštaj za "informaciju koja je obeležila ovu godinu da je uzbunjivač Aleksandar Obradović iz ‘Krušika' uhapšen".

Nagrada "Laza Kostić" za satiru uručena je niškom novinaru, kolumnisti portala Južne vesti i lista Glas juga Dragoslavu Petkoviću za "višegodišnju seriju satiričnih kolumni pisanih autentičnim staroniškim jezikom", a uredniku ekonomske rubrike lista Danas Aleksandru Miloševiću uručena je nagrada "Bogdan Tirnanić" za komentar/kolumnu.

Specijalna nagrada za publicistiku "Žika M. Jovanović" uručena je Slobodanu Bogunoviću za delo "Ljudi Politike - Leksikon saradnika (1904/1941)", dok je glavnom i odgovornom uredniku Drugog programa Radio-televizije Vojvodine Atili Martonu uručena nagrada za uređivanje "Dimitrije Davidović".

Nagrada za životno delo uručena je fotografkinji Goranki Matić.

"Svi su dobili za nešto sveže što su napravili, ja sam za nešto što 40 godina radim, a sada već deset godina, vrlo malo radim, ali dobro, istorija postoji i mi svi na neki način pamtimo to i preko tekstova a lakše preko fotografija, verujte", poručuje Matićeva. 

Dopisniku Večernjih novosti iz Pariza Goranu Čvoroviću, ekipi Sputnjika i novinaru televizije N1 Adamu Santovacu uručena su specijalna priznanja.

Kako navodi UNS, Čvorović je "u svetskim okvirima" bio prvi novinar koji je napravio ekskluzivni intervju sa Peterom Handkeom, nakon što je objavljeno da je Handke ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade, dok je Santovac dobio priznanje za novinarsko istraživanje "Mega diplomac".

Ekipa Sputnjika je dobila priznanje za serijal od tri reportaže pod nazivom "20 godina od NATO agresije - Srbija pamti".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи