Bacanje petardi je opasna zabava, odgovornost roditelja ključna

Dečji plastični hirurg iz Instituta za majku i dete Đorđe Kravljanac kaže za RTS da su petarde deci danas manje dostupne, ali da može da im kupi neko ko je punoletan. Detetu ne treba uopšte dati mogućnost da dođe u posed nekog pirotehničkog sredstva, ističe Kravljanac.

Svake godine u vreme praznika isto upozorenje – bacanje petardi može da bude opasna zabava. U poslednje vreme petarde stavljaju u flaše, čaše, tegle, pa se detonacija dodatno komplikuje pojavom šrapnela nastalih pucanjem.

Dečji plastični hirurg iz Instituta za majku i dete Đorđe Kravljanac, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao je da je poslednjih godina broj povređene dece sve manji, i da do danas nisu imali tu vrstu povreda.

Upozorava da povrede mogu da budu naizgled male opekotine, ali da može da dođe i do povrede lica, oka, kao i amputacije delova šake.

Bilo je slučajeva da su deca ostajala i bez dva ili tri prsta, zbog čega su postali trajni invalidi, navodi Kravljanac.

Što se tiče roditelja, ističe da je njihova odgovornost ključna i da moraju da objasne deci kakve mogu da budu posledice.

Smatra da deca uopšte ne treba da koriste petarde. "Detetu ne treba uopšte dati mogućnost da dođe u posed nekog pirotehničkog sredstva", smatra Kravljanac.

Navodi da su deca nekada mnogo lakše dolazila do petardi i da je to sada manje dostupno, mada još uvek mogu da ih nabave, jer može da im kupi neko ko je punoletan.

U slučaju da dođe do povrede, napominje Kravljanac, prvi korak je da se što pre jave u zdravstvenu ustanovu da bi se rana previla.

Navodi da će Institut dežurati tokom praznika, i 31. decembra i prvog januara, i da ima spremne ekipe koje rade 24 časa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара