Posle osam godina lečenja u porodicu Ignjatović stiže prinova

Sa sterilitetom se u Srbiji bori oko 400.000 parova. Za finansiranje troškova vantelesne oplodnje Grad Šabac godišnje izdvaja oko tri miliona dinara. Posle tri godine, od kada lokalna samouprava finansijski pomaže svojim sugrađanima da postanu roditelji, prva beba biće rođena početkom 2020.

U stanu Ignjatovića, sve je spremno za doček 2020, a dva dana kasnije, kada je zakazan termin za carski rez i novog člana porodice. Posle četiri vantelesne oplodnje, Tamari i Branku ispunuće se najveća želja. Za osam godina lečenja, optimizam i volja ih nisu napuštali.

"Očekujemo našu Milu. To je nešto što želimo i svim parovima. Ovom prilikom bih da im poručim da imaju vere u bolje sutra, da se nekako izmire sa prošlošću, zaborave neke loše trenutke koje su imali i da prigrle budućnost koja dolazi, jer nikada se ne zna, šta može da bude, tamo negde u 2020", kaže Tamara Jović Ignjatović iz Šapca.

Na putu do bebe, između analiza i terapija, prikupljanja dokumentacije i novca, želje i neizvesnosti, straha i nade, podrška partnera, porodice i kolega mnogo znači.

Marijana Arsenović, u Gradskoj upravi gde radi, bila je jedan od inicijatora da se u okviru mera podrške porodici finansiraju i troškovi vantelesne oplodnje.

Posle 16 godina braka i pet godina intenzivnog lečenja, u julu ove godine, rodila je Milicu. Svoje pravo na biomedicinki potpomognutu oplodnju, ostvarila je zahvaljujući Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

"Padaš, ustaješ, krećeš opet da se boriš, ideš samo u krug, dok ne dođeš do cilja a to su godine i godine, znači mora da se bude baš jak, najbitnije je strpljenje u celoj toj priči, proći jednu komisiju, drugu komisiju. Kada se nasmeje, svaka vrsta boli i psihičke i fizičke prestane, onda postaje preokupacija i briga je o bebi, sve se zaboravi, praktično", kaže Marijana Arsenović iz Šapca.

U Šabac rode ne dolaze više često kao prethodnih decenija. Do polovine decembra, u Opštoj bolnici, rođeno je 1.189 beba, 23 manje, nego u istom periodu prošle godine. U planu je osnivanje Udruženja čiji bi članovi bili podrška parovima da od svog cilja ne odustanu. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара