Program vredan pet miliona evra za aktivnije građansko društvo

Svega 12 odsto građana učestvuje u procesima odlučivanja bitnim za jačanje civilnog društva, pokazuje istraživanje švajcarskog programa "Zajedno za aktivno građansko društvo". Vlada Švajcarske pokreće novi program vredan pet miliona evra, koji će pomoći organizacije civilog društva u Srbiji, posebno na lokalnom nivou. Prvi javni poziv biće raspisan početkom 2020. godine, a novac dobija 100 organizacija.

Ovaj projekat švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) je vredan pet miliona evra, a prema rečima ambasador Filipa Gea, aktivizam građanskog društva je od suštinskog značaja za funkcionisanje demokratskog društva i ono je u Švajcarskoj duboko ukorenjeno i to je razlog što Švajcarska i želi da svoju dobru praksu podeli sa Srbijom.

Vođa ovog programa Jens Engel smatra da se u Srbiji rapidno smanjuje prostor za angažovanje građana i javna debata.

"Sve restriktivnije zakonodavstvo, ponašanje političkih elita i sve veće nepoverenje građana pogoršali su situaciju za funkcionisanje civilnog društva. Zato je važno jačati njihove kapacitete", rekao je Engel.

Pri tome je naveo primer Švajcarske u kojoj, kako kaže, kroz razne referendume, građani mogu aktivno da učestvuju u poslovima lokalne zajednice, ali i da odlučuju o zakonodavnim i ustavnim pitanjima i da menjaju bilo koji zakon koji je izglasala savezna skupština.

"Helvetas Swis Intercooperation" i "Građanska inicijativa" koji sprovode ovaj program i uradili su i istraživanje koje pokazaje da svega 12 procenata ispitanih građana učestvuje u bilo kojoj vrsti aktivnosti na lokalnom ili nacionalnom nivou.

Građani su aktivniji na lokalnom nivou, njih 11 odsto, a gotovo tri puta manje učestvuje u aktivnostima na nacionalnom nivou, svega četiri procenta, pokazalo je istraživanje.

Direktorka "Građanske inicijative" Maja Stojanović ocenjuje da je građansko društvo u Srbiji, kako kaže, u veoma lošem položaju.

"Što zbog napada na civilno društvo, što zbog nemogućnosti da se utiče na politike i sve ono što je ključno za građane. Nadamo se da će građani uz ovaj program dobiti šansu da ih država čuje", istakla je Stojanovićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво