Beograd, od Nove godine dokumenti dostupni i za slepe i slabovide

Od 1. januara slepe i slabovide osobe u Beogradu moći će da dobiju rešenja i sva ostala dokumenta Sekretarijta za socijalnu zaštitu u Beogradu na Brajevom pismu. Glavni grad je prva lokalna samouprava koja je nabavila štampač na Brajevom pismu, a naredne godine taj aparat trebalo bi da dobiju i svi centri za socijalni rad.

Slepi i slabovidi, poput ostalih osoba s invaliditetom, često su upućeni na socijalnu zaštitu da bi ostvarili neko pravo. Obično zavise od ljubaznosti drugih ili od toga da li neko može da krene s njima do šaltera i pomogne im.

"Ja sam imala dosta situacija gde je bilo vrlo nezgodno, nekad roditelji rade, nemam koga da povedem. Kad moram da odem od jedne ustanove do druge, pa mi na jednom mestu daju neki dokument, a ja nemam kako to da proverim jer za pola sata treba da stignem na drugu lokaciju pa moram potpuno nepoznatu osobu da molim za pomoć", rekla je Tijana Simić.

Željko Kovačević, student iz Beograda, često je bio prepušten samom sebi.

"Dolazio sam isto u situacije kao i svi, da dobijem rešenje da ne znam šta sam dobio i šta su mi napisali, koja je odluka, rešenja, šta je tačno doneto u tom rešenju", kazao je Željko Kovačević.

Iz organizacije „Gledamo srcem" navode da nisu mogli da pročitaju dokumente koje dobijaju od gradske i državne administracije.

"Sve što se tiče zahteva, podnošenja nekih prijava, izdavanja rešenja, mi nismo imali mogućnost izbora da to pročitamo", rekao je Bojan Veličković iz organizacije "Gledamo srcem".

Ubuduće će moći, bar oni koji žive u glavnom gradu. Sva potrebna dokumenta biće im odštampana na Brajevom pismu.

"Svi zahtevi koje ovaj sekretarijat ima i koji mogu ostvariti osobe s invaliditetom i oni će biti odštampani na Brajevom pismu. Ovo je primer jednog zahteva, znači koji je isto odštampan na Brajevom pismu, gde slepa osoba može da vidi koja je sve potrebna dokumentacija, da bi je uzeo kod nas na šalterima i nakon toga njemu se izdaje i rešenje na Brajevom pismu", rekla je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Značilo bi im, kažu u beogradskom Udruženju slepih i slabovidih, da i u zdravstvenim ustanovama, bankama, poštama, na fakultetima... mogu da dobiju dokumenta koja mogu sami da pročitaju. Iz nacionalne organizacije podsećaju da je potrebno i više usluga poput personalnih i pedagoških asistenata, pomoći u kući...

"Takođe, tu je i problem prepreka koje postoje na raznim nivoima počev od arhitektonskih preko informacijsko-komunikacijskih, institucionalnih i psihosocijalnih. Njih je sve potrebno ukloniti jer one predstavljaju jedan od ključnih preduslova kako bi se osobe s invaliditetom u punoj meri integrisale", navela je Ivanka Jovnović iz Udruženja slepih i slabovidih Beograda.

U gradu obećavaju nastavak programa personalnih asistenata, a nastaviće i da ruše arhitektonske barijere, da postavljaju taktilne staze i zvučne semafore. U planu je, kažu, i da svaka ulica, trg ili raskrsnica koja se renovira bude po standardima pristupačnosti za sve osobame s invaliditetom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво