Brnabić: Ulaganje u obrazovanje je prioritet

Premijerka Ana Brnabić posetila je Srednju mašinsku školu u Pančevu koja je jedna od prvih u Srbiji koja je uspešno sprovela dualno obrazovanje. Čak 80 odsto đaka iz ove škole na kraju školovanja se zaposli u fabrikama gde obavljaju praksu.

Ana Brnabić ocenjuje da Srbija više nije zemlja jeftine radne snage.

"Srbija već sada više nije zemlja jeftine radne snage i to se više se ne može isticati kao njena komparativna prednost u privlačenju stranih investicija, sada radimo na dovođenju što više inovativnih kompanija a u njihovim istraživačkim centrima plate su preko 1.000 evra", navela je Brnabićeva.

Premijerka je u obraćanju učenicima i nastavnicima Mašinske škole u Pančevu istakla da Srbija ima istorijsku nisku stopu nezaposlenosti od 9,5 odsto, da je prošle godine privukla 3,5 milijardi evra investicij,a a do sada u 2019. godini 30 odsto više nego u istom periodu 2018. godine.

"U Srbiji je već više razvojnih centara a od nove godine jedna francuska kompanija će s takvim centrom doći u Novi Sad", najavila je Brnabićeva i dodala da Srbija daje posebne posticaje kompanijama koje ulažu u razvoj.

"Planiramo izgradnju deset regionalnih trening centara širom Srbije, a u srednjoj stručnoj Mašinskoj školi u Pančevu biće jedan od njih", rekla je premijerka i dodala da će Vlada Srbije podržati izgradnju radionice od 1.800 kvadratnih metara u toj školi i nabavku savremene opreme.

Ističe da je Mašinska škola u Pančevu koju je danas posetila jedan od dobrih primera, jer ima saradnju kako s državnim preduzećima Utvom i Rafinerijom, tako i sa stranim kompanijama ZF, Brose, a za saradnju u obrazovanju kadrova interesuje se i nemački MTU.

"To je jedna od prvih škola koja je uvela dualno obrazovanje a prema našim rezultatima, 80 odsto učenika iz dualnog obrazovanja zaposli se kod poslodavaca gde su imali praksu", rekla je premijerka i najavila dalje jačanje saradnje ovako uspešnih škola s tehničkim fakultetima.

Premijerka Srbije ocenila je da sada stanje u Južnobanatskom upravnom okrugu mnogo bolje nego pre pet godina jer su stigle brojne strane investicije koje su uticale čitavu regionalnu ekonomiju, ali je ocenila i da još puno toga treba uraditi i da je zato i došla u Pančevo.

S domaćinom posete gradonačelnikom Pančeva Sašom Pavlovom premijerka je obišla Tamiški kej i upoznala se sa planovima rekonstrukcije ovog javnog gradskog prostora koja bi mogla da počne na proleće.

Pavlov je rekao da se radi o infrastrukturnom projektu kakvog nije bilo više decenija u Pančevu i da će on doprineti da se Pančevo spusti na obale svojih reka.

"Kada smo uradili puno za otvaranje radnih mesta, i bolje plate u porodici, moramo da razmišljamo i o boljem kvalitetu života i zato mi je drago što postoji ovaj plan rekonstrukcije keja, i što pored toga oživljavamo i gradsku šumu jer će ovde biti mnogo raznovrsnih sadržaja i za decu i za starije sugrađane", rekla je premijerka Brnabić.

Kako je ocenila, onda će Pančevo biti mnogo lepši grad za život, a blizu je Beograd, pa će možda i dosta Beograđana izabrati da živi u Pančevu a radi u Beogradu jer je Pančevo drugačija sredina.

broj komentara 0 pošalji komentar