Od danas ni jabuka bez certifikata u EU

Danas je stupila na snagu Uredba Evropske unije o zaštiti od biljnih štetočina kojom je propisano da je za unos živih biljaka na teritoriju EU neophodan fitosanitarni certifikat.

Mađarska carinska služba upozorila je putnike da će od danas na granici kontrolisati unos biljaka - povrća i voća, cveća, sadnog i semenskog materijala u Mađarsku.

To praktično znači da putnici koji ulaze na teritoriju Unije neće moći da unesu jabuke, šljive, trešnje, paradajz, krompir, luk i drugo voće i povrće, ukoliko nemaju fitosanitarni certifikat.

Na listi izuzetog voća koje se i dalje sme uneti u Evropsku uniju su banane, ananas, kokos, durijan i urme.

Sušeno, konzervirano i prerađeno voće i povrće može se doneti u EU.

Kako je saopšteno iz mađarske Nacionalne agencije za bezbednost hrane, ovi propisi treba da zaštite poljoprivredu zemalja EU od biljnih štetočina.

Ova mera odnosi se na građane koji iz trećih zemalja putuju u EU, a ne na naše izvoznike koji su i do sada imali obavezu da obezbede fitosanitarni certifikat prilikom izvoza voća i povrća u zemlje Evropske unije.

broj komentara 11 pošalji komentar
(utorak, 17. dec 2019, 16:55) - Srbija [neregistrovani]

Čitaj

U drugoj rečenici je navedeno da je zabranjen uvoz semena i sadnog materijala. Treba samo pročitati.

(ponedeljak, 16. dec 2019, 16:37) - Goran [neregistrovani]

Voce

Mene nešto nije jasan ovaj tekst.Da li je zabranjeno seme i zivice (rasad)ili i plod voća i povrca.A za ovo o sortama mi je sve jasno,znaju oni čije je kvalitetnijeg pa ih to plasi.Ne mogu posle da prodaju njihovu plastiku.

(subota, 14. dec 2019, 15:58) - anonymous [neregistrovani]

Dobro je...

Dobro je da ne može bez certifikata, bilo bi nezgodno da ne može bez sertifikata. To ne bi valjalo.

(subota, 14. dec 2019, 15:56) - Сале [neregistrovani]

Ха, ха

Дакле, не желе нашу природну органску храну. Дражи им је њихов ГМО.

(subota, 14. dec 2019, 15:52) - anonymous [neregistrovani]

Najbolje

mi je kada polupismeni kritikuju a u nasim redovima je polupismenost vrlo rasirena. Mogu si misliti sta moderatori sve ne dobijaju kada i ovo sto puste procentualno je vrlo visoko i zabrinjavajuce.

(subota, 14. dec 2019, 15:50) - anonymous [neregistrovani]

Sta cemo izvoziti ?

Oni nama sada traze nekakve sertifikate ili certifikate, a mi njima sirom otvorili vrata za uvoz. Imate li malo pameti politicari ? Sta to radite ? Gledate da poljoprivredu svedete na nulu, kao sto ste sa industrijom ?

(subota, 14. dec 2019, 15:32) - Sara [neregistrovani]

Од данас ни јабука без цертификата у ЕУ

Uh sto su fini boze, boze

(subota, 14. dec 2019, 14:40) - anonymous [neregistrovani]

@javnom servisu

prvo se informisi pre nego sto kritikujes.Pravilno je i jedno i drugo.Oba oblika potiču od latinskog certificatum. Prvi oblik je preporučljiviji (prema latinskom izgovoru), nego drugi (prema francuskom).

(subota, 14. dec 2019, 14:06) - anonymous [neregistrovani]

Javnom servisu

Kaze se sertifikat, a ne certifikat!

(subota, 14. dec 2019, 12:42) - anonymousJoe [neregistrovani]

kontrola

Ovo je delic onoga sto nas ceka u EU. To je velika borba da se koriste samo semena od velikih kompanija. Tek to ce biti veselo iznenadjenje za sve poljoprivrednike. Ali duga tema ... Clan sam Arche Noah (za Austriju, Nemacku, Svajc.) pa sam upucen u njihove probleme. Ukratko - samo registrovana semena smeju da se koriste. Za svako seme/sortu registracija kosta 10-15000e.