Pašalić: Blokada RTS-a vrhunac nasilja

Zaštitnik građana Zoran Pašalić upozorio je da su napadi na novinare i novinarska udruženja sve učestaliji i brutalniji prethodnih nedelja, navodeći kao vrhunac nasilja današnju blokadu RTS-a.

Današnja blokada RTS-a kojoj su izloženi svi koji su se zatekli u zgradi je vrhunac nasilja do te mere da se novinarima ograničava ulazak i izlazak iz zgrade", kaže navodi Zoran Pašalić u saopštenju.

"Ovaj vid nasilja, koji dobija nove oblike, počeo je negiranjem prava na kritičko mišljenje i slobodu izražavanja i preduslov je za pojavu svake vrste isključivosti", kaže Pašalić.  

Javnost je, kako kaže, uznemirena netrpeljivošću i antagonizmom u društvu, a mržnja prema neistomišljenicima i polarizacija društva prelila se, između ostalog, i na novinare i eskalirala u direktne fizičke i verbalne obračune putem društvenih mreža.

"Privikavamo se na uvrede, pozive na linč i vređanja, svakoga dana sve bestidnije", ocenio je Pašalić i poručuje da će, iako je Nacrt zakona o zaštitniku građana okončan, tražiti proširenje nadležnosti i u domenu zaštite novinara.

Pašalić upozorava da svaka vrsta napada na novinare predstavlja pretnju sa teško predvidivim posledicama po društvo, i zahteva od nadležnih da u slučajevima ugroženosti novinara, postojanja pretnji po bezbednost ili imovinu medijskih radnika, reaguju efikasno i odgovorno i na taj način utiču na stvaranje uslova u kojima će novinarima biti omogućeno da svoj posao obavljaju na dostojanstven i profesionalan način.

Poziv novinarima da se obrate zaštitniku građana 

U međuvremenu on je pozvao sve novinare da se obrate instituciji Zaštitnika građana koja će, pored zaštite, raditi i na informisanju novinara na zaštiti bezbednosti i profesije, jer je prema evidenciji institucije u najvećoj meri ugrožena upravo novinarska profesija.

"Ne pristajem da pojedinačnim oglašavanjem okončavam rešavanje problema bezbednosti novinara, te sam sa medijskim udruženjima pre dve godine inicirao osnivanje medijske platforme za evidentiranje napada i pritisaka na novinare i medijske radnike, a zbog potrebe uspostavljanja efikasnijeg mehanizma zaštite njihove bezbednosti", izjavio je Pašalić.

Platforma bi, objašnjava, evidentirala svaki pojedinačni slučaj ugrožavanja bezbednosti i svaki oblik pritiska na novinare i medijske radnike i direktno doprinosila delotvornijem postupanju nadležnih državnih organa u slučajevima ugrožavanja bezbednosti novinara.

"Platforma je dobila podršku medijskih udruženja i asocijacija, koji su zajednički radili na definisanju Platforme i pratećeg Sporazuma i očekujemo da će uskoro zaživeti", izjavio je Pašalić.

U saopštenju, ombudsman navodi i da je samo u toku jučerašnjeg dana u instituciju Zaštitnika građana stigao veliki broj obraćanja, poput pritužbi redakcije Kurira i UNS-a, te napada i pretnji preko društvenih mreža koje su prijavili drugi novinari tražeći zaštitu te institucije.

Podseća da su tome prethodili napadi na novinare i redakciju N1, vređanje novinarke RTS-a, kao i sprečavanje novinarske ekipe Al Džazire da prisustvuje jednom medijskom događaju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво