Žive u Sjeverinu, idu u školu u Rudo, pa ostaju bez dečjeg dodatka

Od prošle godine, roditelji dece u Sjeverinu, u pribojskoj opštini, koja školu pohađaju u Rudom, nemaju pravo na dečji dodatak. Odluka pravno utemeljena, jer je Rudo u drugoj državi, ali i problematična za egzistencijalno ugrožene porodice u Sjeverinu, u kome je škola - četvororazredna.

Iz Sjeverina, do opštinskog centra, Priboja ima 18 kilometara, do Rudog, u Republici Srpskoj - nepuna dva. Do Priboja, put delom vodi kroz Republiku Srpsku, pa treba preći državnu granicu, do Rudog, graničnog prelaza nema, pa ni graničnih procedura. 

I tu su razlozi i za olakšanje, ali i za brigu i probleme roditelja sjeverinskih đaka. 

Luka Gole iz Sjeverina, učenik OŠ u Rudom kaže da živi u Sjeverinu a da ide u Rudo u školu i da mu treba pola sata pešice od škole do kuće. 

Za one roditelje koji bi imali pravo na dečji dodatak, sve ovo je, ipak, problem - jer se potvrda o redovonom pohađanju nastave u Rudom ne priznaju u Srbiji.

"Do Priboja dva granična prelaza, traže nam pasoše za decu. Ovo je, ovako, neodrživo. Svu dokumentaciju smo predali, rečeno nam je da nemamo pravo zato što idu u drugu državu", kaže Radenko Raković iz Sjeverina.

Štošta je u ovom delu pribojske opštine specijalno: od zamršene državne granice, pa meštani za svoje selo u Srbiji, a iza granice Srbije, kažu da je - ni na nebu, ni na zemlji, do prekogranične saradnje opština Rudo i Priboj, kojom se olakšavaju svakodnevni problemi stanovnika. I ovaj, traži specijalno rešenje. 

"Do sada je bilo rešeno uredbom, tako da to niko nije očekivao. Ja bih želeo stvarno da se nađe rešenje. Bar ovo malo što je ostalo naroda ovde, da živi u nekim sličnim uslovima kao što je to u unutrašnjosti Srbije", kaže Vujadin Radović, predsednik MZ Sjeverin.

"Bogatstvo je, inače, sačuvati svako dete i u Priboju, a ne na rubnim područjima Priboja, i mi moramo naći način kako da im se to reši. Ako nadležni državni organi ne reše, mi ćemo videti, kroz neki vid pomoći", kaže Lazar Rvović, predsednik Opštine Priboj.

U prilog takvim nastojanjima je i činjenica da je u prvi razred osnovne škole u Sjeverinu, krenulo šestoro đaka, što je demografski napredak.

Dečji dodatak, za svaku porodicu sa niskim primanjima je dragocen, a u Sjeverinu žive i oni koji nemaju nikakvih redovnih prihoda, ali, imaju đake na školovanju u Rudom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво