Prava radnika – između marginalizacije i propisa

Ni posle deset dana, pošiljke iz distributivnog centra "Pošte Srbije" ne stižu na odredišta. Uprkos suspenzijama koje je juče dobio deo radnika, obustava je nastavljena uz proteste. Radnici kažu da su izloženi pritisku da odustanu od zahteva da im se plate povećaju na nivo republičkog proseka, što je oko 54.000 dinara.

Više od 200 zaposlenih u poštama u Somboru, Zrenjaninu i Novom Sadu, koji učestvuju u obustavi rada, do sada je suspendovano sa posla. Uprkos tome, poručuju da od protesta ne odustaju.

"Stoji papiri gde jasno piše da su ljudi suspendovani, između ostalih i ja i većina kolega danas. Možemo samo da odemo na četvrti sprat u opšte poslove da potpišemo ugovor o otkazu ili da prihvatamo uslove", rekao je poštar Predrag Antonić.

Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković podseća da su na adresu te institucije i ranije stizale pritužbe Sindikata Pošte. Ipak, žalbi zbog suspenzija još nema.

"Na osnovu raspoloživih podataka u medijima, ne možemo tvrditi o čemu se radi. Za slučaj stizanja pritužbe, mi ćemo kao i uvek voditi postupak da li suspenzija u ovom slučaju predstavlja diskriminaciju ili je reč o legitimnoj stvari", kazala je Jankovićeva.

Inače, svaka treća pritužba na stolu poverenice odnosi se upravo na diskriminaciju na tržištu rada. Najčešće se žale žene i osobe s invaliditetom, a sve je više i diskriminisanih na osnovu starosti.

Stojiljković: Položaj radnika marginalizovan 

Zbog toga, ali i drugih problema, poštovanje radnih prava u Srbiji dobilo je dvojku u Izveštaju Fondacije Centra za demokratiju. 

"Naše je uverenje da je socijalni dijalog i dalje na vrlo niskom nivou, i da nije pokazao nikakav napredak. Zakon o agencijskom zapošljavanju dobro je da je donet, ali smo vrlo kritični prema nekim rešenjima i smatramo da će i dalje poslodavci, kao i kod minimalne cene rada biti privilegovana strana", istakla je Nataša Vučković iz Fondacije Centar za demokratiju.

Zoran Stojiljković iz Udruženja granskih sindikata "Nezavisnost" napomenuo je da je položaj zaposlenih marginalizovan.

"Što pokazuje i armija mladih, i ne samo mladih koji odlaze za kvalitetnijim i izvesnijim životom, gde se ne radi samo o plati, nego i nekoj vrsti promocije", kazao je Stojiljković.

Podsećaju da je neophodno i unaprediti niz propisa koji regulišu položaj i prava radnika.

"Kada govorimo o radnim pravima u Srbiji, ja mogu da kažem da je stanje apolutno dobro. Planirane su izmene i dopune Zakona o radu za 2021, što znači da moramo da implementiramo direktive EU. To je dugotrajan proces, to nije moguće uraditi preko noći", istakla je Bojana Stanić, državna sekretarka u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja.

U resornom ministarstvu podsećaju da je početkom godine počela primena Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima, i da je od tada gotovo 300 poslodavaca prijavilo više od 25.000 radnika. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи