RTS: Neprihvatljivo i opasno iniciranje talačke krize

U poslednjih godinu dana zaposleni na RTS-u izloženi su pritiscima zbog kojih povremeno nisu u mogućnosti da svoj posao obavljaju na profesionalan način.

Nije reč o verbalnim kritikama koje su za medijski javni servis u Srbiji uobičajene iako su često neopravdane, neprimerene i uvredljive. Reč je o akcijama dela političke javnosti u Srbiji koje prelaze granicu pristojnog građanskog ponašanja i političkog delovanja.

Zaposleni na javnom servisu fizički se sprečavaju u obavljanju posla, a imovina RTS-a se oštećuje i uništava. Najdrastičniji primer je upad političkih aktivista u zgradu RTS-a 16. marta ove godine sa ciljem da se prekine redovan program i silom nametne uređivačka politika uneta sa ulice.

Najskoriji primeri su blokada svih ulaza u glavnu zgradu RTS-a, čime se zaposlenima i gostima u programu onemogućava slobodno kretanje i rad.

Osim što je ovakvo ponašanje nedopustivo, ono je i veoma opasno i do sada su pukom srećom i razumnim ponašanjem organa bezbednosti izbegnute ozbiljne i nesagledive loše posledice za sve.

Sreću i strpljenje opasno je dalje izazivati, zbog čega apelujemo na celokupnu političku javnost Srbije i sveta, kao i na i domaće i međunarodne medijske organizacije i udruženja da ovakvo ponašanje osude, a podstrekače i vinovnike urazume, ukoliko je to moguće, da ne bude kasno.

Medijski javni servis Srbije ne pamti vreme kada nije bio predmet kritike i javno izraženog nezadovoljstva i vlasti i opozicije. Istovremeno, retke su godine kada televizijski program RTS-a nije bio najgledaniji i najbolje ocenjen od strane građana.

Od kritike ne tražimo zaštitu. Društvo ima legalne i efikasne mehanizme za ispravljanje svih nepravilnosti u radu RTS-a, programskih, poslovnih i finansijskih ili uređivačkih, ukoliko se utvrdi da ih ima.

To, međutim, ne sme da se radi fizičkim nasiljem.

Posebno je neprihvatljivo i opasno iniciranje talačke krize što je pravi opis blokade kojoj su izloženi svi koji se zateknu u zgradi RTS-a. 

Ko to radi ne treba da očekuje da će RTS da mu otvori prostor za promovisanje takvih političkih ideja, nasilničkog ponašanja i pozivanja na kršenje zakona.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво