RTS: Neprihvatljivo i opasno iniciranje talačke krize

U poslednjih godinu dana zaposleni na RTS-u izloženi su pritiscima zbog kojih povremeno nisu u mogućnosti da svoj posao obavljaju na profesionalan način.

Nije reč o verbalnim kritikama koje su za medijski javni servis u Srbiji uobičajene iako su često neopravdane, neprimerene i uvredljive. Reč je o akcijama dela političke javnosti u Srbiji koje prelaze granicu pristojnog građanskog ponašanja i političkog delovanja.

Zaposleni na javnom servisu fizički se sprečavaju u obavljanju posla, a imovina RTS-a se oštećuje i uništava. Najdrastičniji primer je upad političkih aktivista u zgradu RTS-a 16. marta ove godine sa ciljem da se prekine redovan program i silom nametne uređivačka politika uneta sa ulice.

Najskoriji primeri su blokada svih ulaza u glavnu zgradu RTS-a, čime se zaposlenima i gostima u programu onemogućava slobodno kretanje i rad.

Osim što je ovakvo ponašanje nedopustivo, ono je i veoma opasno i do sada su pukom srećom i razumnim ponašanjem organa bezbednosti izbegnute ozbiljne i nesagledive loše posledice za sve.

Sreću i strpljenje opasno je dalje izazivati, zbog čega apelujemo na celokupnu političku javnost Srbije i sveta, kao i na i domaće i međunarodne medijske organizacije i udruženja da ovakvo ponašanje osude, a podstrekače i vinovnike urazume, ukoliko je to moguće, da ne bude kasno.

Medijski javni servis Srbije ne pamti vreme kada nije bio predmet kritike i javno izraženog nezadovoljstva i vlasti i opozicije. Istovremeno, retke su godine kada televizijski program RTS-a nije bio najgledaniji i najbolje ocenjen od strane građana.

Od kritike ne tražimo zaštitu. Društvo ima legalne i efikasne mehanizme za ispravljanje svih nepravilnosti u radu RTS-a, programskih, poslovnih i finansijskih ili uređivačkih, ukoliko se utvrdi da ih ima.

To, međutim, ne sme da se radi fizičkim nasiljem.

Posebno je neprihvatljivo i opasno iniciranje talačke krize što je pravi opis blokade kojoj su izloženi svi koji se zateknu u zgradi RTS-a. 

Ko to radi ne treba da očekuje da će RTS da mu otvori prostor za promovisanje takvih političkih ideja, nasilničkog ponašanja i pozivanja na kršenje zakona.

broj komentara 14 pošalji komentar
(petak, 13. dec 2019, 09:47) - Nesa [neregistrovani]

Ah

Mediji su im neprijatelji samo kada nisu njihovi. I dalje iznad sesnaest njihovih zrtava stoji pitanje "Zasto?".

(petak, 13. dec 2019, 08:59) - anonymous [neregistrovani]

taoci?

uz najbolje zelje za dalji napredak u vasem poslu molim vas da nas izvestavate O SVEMU ! Samo toliko!
Placam 5 ( pet!) tv pretplata!!!!

(petak, 13. dec 2019, 07:50) - anonymous [neregistrovani]

sramota

Каква бре, талачка криза??? Шта је ово? У којој ми то земљи живимо??? Ко ће да прави талачку кризу, колико њих ће да се окупи и да хара по том Београду и да за све то прође некажњено??? О чему се овде ради??? Па нагледали смо се ломова од те тзв.опозиције ове године да нам је доста и да их видимо и чујемо више. Протести...протести, вешала, моторне тестере, паљења, блокаде, напади на државне институције, покушај разбијања стакла Скупштине заставом Србије.... избезумљена и од мржње искривљена лица од мржње Ђиласа, Бошка Обрадовића, широки "осмех Јеремићев"... докле то више?? Нећу да живим у земљи у којој харају наведени и њима случни, разни Сергеји и Бастаћи који туку и мрзе све пред собом, који вређају жене, пале књиге, ...Није ова земља таква нити је овај народ заслужио да га стално узнемирава шака разјарених беспосличара на челу са "вођама" који не знају шта ће од пара.Није њима циљ слобода медија, имају медија колико хоћеш који само о њима и извештавају и блате ову јадну земљу и овај народ који хоће да живи, да ради, да слави своје славе, празнике да се радује животу ...Не желим даживим тако, доста их је било. Болесна жеља да се дође на власт, по сваку цену. И не дај боже да они и дођу......

(petak, 13. dec 2019, 00:56) - Ivan [neregistrovani]

Objektivnost

Postujem RTS, nasilje prezirem, ali zaista smatram da je informativni program RTS-a nedovoljno objektivan. Do nas gledalaca ne dolaze sve informacije. Zelimo da budemo informisani, a nase misljenje cemo sami formirati. Svaki uticaj, pa i putem medija, samo trenutno daje rezultate. Poslusajte i glas onih ljudi koji vas nece samo tapsati po ramenu, vec i dati primedbe.

(četvrtak, 12. dec 2019, 22:16) - Djordje [neregistrovani]

Podrska!

Zaista Vam se divim kako uspevate da odrzite tako visok nivo profesionalizma i prisebnosti u takvim uslovima. Verujem da imate jaku podrsku gradjana, koji su zapravo i jedini bitan faktor. Zelim Vam od sveg srca da ovo „stanje suzene svesti“ sto pre prodje.

Veliki pozdrav i podrska!

(četvrtak, 12. dec 2019, 22:00) - Mica Bor [neregistrovani]

Sve je vazno

Ocekujem od RTS-a da me objektivno obavesti o svemu sto se dogadja u zemlji . Necu da saznam od drugih nazovi nezavisnih . Ipak se dogadja da cujem od drugih za proteste ovih i onih o kojima ni reci nema na RTS-u . Nije valjda da protest radnika i gradjana nije vazna vest !

(četvrtak, 12. dec 2019, 20:21) - maliVUK [neregistrovani]

ZA RTS

PODRŠKA RTS-u! Ovakve radnje i poteze treba oštrije osuditi,možda čak i sudskim putem. Nemojte biti samo nemi i pasivni posmatrači nekih nasilnika. Budite hrabri!

(četvrtak, 12. dec 2019, 19:51) - anonymous [neregistrovani]

Само тако наставите

Уређивачка политика РТС-а не одговара ни властима нити опозицији. То је јасан показатељ да добро радите. Само тако наставите!

(četvrtak, 12. dec 2019, 19:22) - anonymous [neregistrovani]

Sta reci ?

Da je pravna drzava ne bi bilo toga.

(četvrtak, 12. dec 2019, 18:55) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Svaka reč na mestu.