Osnovan poslovni savet Unicefa

Unicef Srbija osnovao je Poslovni savet koji će u saradnji sa poslovnom zajednicom raditi na primeni i većem poštovanju dečjih prava kroz poslovanje.

Prema rezultatima iz ankete na U-Report platformi Unicefa-a, 68 odsto dece i mladih smatra da poslovni sektor treba i može da podrži mlade u njihovom budućem razvojnom putu, 75 posto dece vidi radno mesto kao primarno područje (negativnog) uticaja na prava dece, dok čak 89 procenata njih očekuje veću podršku poslovnog sektora kroz prakse, mentorstva, volontiranje, stipendije i podržavanje đačkih projekata.

Rezultati jasno ukazuju da poslovna zajednica može mnogo da doprinese zaštiti i unapređenju dečjih prava, saopštio je Unicef.

Misija Poslovnog saveta Unicefa je da zajedno sa eminentnim pojedincima, uspešnim poslovnim ljudima, podstakne širu poslovnu zajednicu na veći angažman u korist dece.

Članovi Saveta će staviti Unicefu na raspolaganje svoje vreme, znanje i poslovnu mrežu radi podrške programima i inicijativama kojima se unapređuju i štite prava dece u Srbiji.

Savet se sastoji od 13 članova koji će se sastajati dva puta godišnje, a tokom godine učestvovati u inicijativama Unicef Srbija i zagovarati poštovanje prava dece u poslovanju kod svojih poslovnih partnera, saradnika i široj poslovnoj zajednici.

Članovi će svojim poslovnim iskustvom davati smernice za kreiranje strategija za veće uključivanje poslovnog sektora u unapređenje položaja dece, učestvovaće u promociji prava dece na poslovnim forumima i u interakciji sa medijima kako bi doprineli podizanju svesti o stanju dece u Srbiji i načinima da se njihova prava zaštite i poštuju u većem kapacitetu.

Dobrovoljno članstvo u Savetu 

Članovi Poslovnog saveta UNICEF-a u Srbiji su Vesna Bengin iz "BioSens" Instituta, Jelena Bulatović iz Srpske asocijacije menadžera, Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, Robert Čoban iz "Kolor pres Grupe", Jelena Drakulić Petrović iz "Ringier Aksel Špringera, Draginja Đurić iz "Banke Intesa", Nebojša Đurđević iz Inicijative "Digitalna Srbija", Dragan Filipović iz "Đenerali osiguranja", Milana Jević Gledović iz kompanije "Delez Srbija", Neven Marinović iz Smart Kolektiva, Mike Mičel iz "Telenora" Jovana Milutinović iz "Nordeusa" i Milica Soćanac iz "Nelt Grupe".

Članstvo u Savetu dobrovoljno je i ograničeno na godinu dana, nakon čega se može produžiti uz obostranu saglasnost.

Direktorka UNICEF Srbija Regina De Dominicis izjavila je da je potrebna podrška poslovne zajednice "kako bismo dodatno unapredili i ubrzali rezultate za decu".

"Sa članovima Poslovnog saveta UNICEF-a delimo zajedničke vrednosti i želimo zajedno da kreiramo još snažniji uticaj u korist dece. Naše partnerstvo ostvarićemo kroz pokretanje zajedničkih inicijativa, poslovnu praksu, zagovaranje i primenu inovacija kako bismo podržali najosetljivije starosne grupe, od 0 do 6 godina starosti, kao i adolecente i mlade. Ja sam posebno zahvalna svim članovima Poslovnog saveta UNICEF-a u Srbiji što su već na prvom sastanku pokazali posvećenost, motivaciju i dali ideje kako odmah da krenemo u zajedničku akciju", navele je direktorka Unicefa u Srbiji.

Unicef Srbija je po prvi put, u sklopu istraživanja za potrebe novog petogodišnjeg programskog ciklusa, uključio sveobuhvatnu analizu uticaja poslovnog sektora na prava dece.

Analiza je obuhvatila stanje društveno-odgovornog poslovanja (DOP) usmerenog ka deci, primenu Principa poslovanja i prava dece u Srbiji, stavove dece i mladih o poslovnom sektoru i analizu poslovnih udruženja i privatnih fondacija.

Dodatno, osam privrednih sektora koje je Unicef globalno mapirao da imaju veliki uticaj na decu, analizirani su prema uticaju na ekonomiju, po praksi DOP-a, direktnom i indirektnom uticaju na prava dece u celom lancu vrednosti, potencijalnom riziku po decu i porodice i mogućnim partnerstvima koja stvaraju zajedničke vrednosti i za decu i za biznis.

Najugroženija deca do šest godina  

Dobijeni podaci poslužiće kao polazna osnova radu i inicijativama novoosnovanog Poslovnog saveta Unicefa u Srbiji.

Deca predstavljaju 17.3 odsto ukupne populacije u Srbiji, a najugroženija su deca starosne dobi do šest godina i od deset do 18 godina starosti. Smatra se da je čak 7.8 posto dece u Srbiji siromašno, a da najveći rizik od siromaštva imaju mladi uzrasta od 18-24 godine (29.1 odsto) kao i mladi do 18 godina starosti, čak 28.8 procenata.

Ovi podaci dodatno upozoravaju na važnost zajedničkog delovanja kako bi se prava dece i mladih unapredilo i kako bismo kreirali okuženje koje će im omogućiti da dostignu svoje potencijale.

Cilj UNICEF-a je da osigura da sva deca ostvare svoje pune potencijale svakog dana.

"Naša vizija budućnosti je svet u kojem je svako dete zdravo, bezbedno, obrazovano, zbrinuto i zaštićeno, svet u kojem svako dete može da ostvari svoj puni potencijal", navodi se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво