Dogovor srpske i mađarske carine za brži prelazak granice

Carinske delegacije Srbije i Mađarske usaglasile su mere za olakšan prelaz granice tokom praznika.

Visoke delegacije carinskih administracija Srbije i Mađarske sastale su se na graničnom prelazu Horgoš kako bi razmotrile mogućnosti za uvođenje mera kojima bi tokom predstojeće praznične sezone promet preko granice bio olakšan, saopštila je Uprava carina.

Saopšteno je da je za carinske administracije prihvatljiva ideja o minimumu graničnih kontrola koje bi se primenjivale u putničkom saobraćaju od 15. decembra do 15. januara.

"Zbog toga je dogovoreno da se carinske formalnosti u predstojećem periodu maksimalno relaksiraju u okvirima zakonskih mogućnosti, kako bi i promet robe bio olakšan", navedeno je u saopštenju.

Pukovnik Kristof Peter Bakai, generalni direktor carinske administracije Mađarske, rekao je da se novim fitosanitarnim propisima EU, čija primena počinje 14. decembra, uvode određena ograničenja, pa je o novim pravilima mađarska carinska administracija počela da obaveštava putnike.

Zamenik direktora Uprave carina Republike Srbije Veselin Milošević rekao je da je carinska služba Srbije potpuno spremna za povećan priliv putnika i teretnih vozila tokom nastupajućih praznika.

"Mere o kojima smo se za predstojeće dane dogovorili odnose se na ono što zavisi isključivo od nas, a to su pojačavanje smena dodatnim brojem službenika i efikasnije preupućivanje tovara ka unutrašnjim ispostavama", objasnio je zamenik direktora srpske carine.

Veselinović je istakao da Uprava carina republike Srbije u potpunosti razume potrebe i putnika i transportne industrije da se promet preko Horgoša što je moguće više ubrza.

"Mi smo imali drugi put ove godine imali sastanak sa mađarskom Carinom. Naš je predlog i naša sugestija, i mi se prihvatamo u potpunosti onoga što su, pre svega policije dve države dogovorile, da se kontrola putnika obavlja brže i efikasnije, Uprava carina će to u potpnosti da podrži", istakao je Milošević.

Prema njegovim rečima, oko 400 kamiona izađe preko Horgoša za 24 časa, a da je kapacitet Srbije oko 700.

"Mi smo na to ukazali mađarskoj strani, dobili smo uveravanja da će da razmotre te podatke i da će učiniti najviše što je u njihovoj moći. Nadamo se da ćemo te rezultate uskoro da vidimo u našoj praksi", naglasio je Milošević. 

Delegacije su se saglasile da trajna rešenja za veću propusnu moć na zajedničkoj granici podrazumevaju proširenje postojećih kapaciteta, jer bi uvođenje dodatnih traka na ulazu i izlazu omogućilo prioritetan prolaz za kamione koji su u tranzitu, prevoze kvarljivu robu ili su prazni.

Ubrzanju teretnog saobraćaja na Horgošu značajno će doprineti i planirano proširenje parking prostora, kao i izgradnja izlaznog kamionskog terminala, zaključuje se u saopštenju.

broj komentara 11 pošalji komentar
(petak, 13. dec 2019, 02:03) - Theodore [neregistrovani]

Iz prve ruke

Vidimo to ubrzanje, na našoj strani smo pretresani 1 ipo sat, dok na mađarsku stranu nismo ni stigli posle 3 sata čekanja, jer im je još uvek sistem u padu.

(četvrtak, 12. dec 2019, 19:15) - Maja [neregistrovani]

To da sokovi brže prelaze

Sokovi iz Jovanjice i Gakova.

(četvrtak, 12. dec 2019, 18:06) - anonymous [neregistrovani]

Samo lepa teorija

treba - kao po obicaju - primena u praksi

(četvrtak, 12. dec 2019, 15:41) - anonymous [neregistrovani]

Resenje

Najbolje resenje je ko Austrija prema italiji Nemackoj nema samo vozis

(četvrtak, 12. dec 2019, 15:36) - anonymous [neregistrovani]

Pomalo uzasno

sinoc sam prolazio granicni prelaz jer sam krenuo za Britaniju kolima turisticki i Srpsku granicu sam presao za 7 min a kod Madjara vise od 1h iako nije bilo uopste puno automobila, njih 4-5 gleda jedan auto po 10-20min ne znaju ni oni sta gledaju nego zadrzavaju i kao kontrolisu... a o Teretnjacima ni da ne govorim jer je kolona koju sam presao ke uzasna od jedno 8 km i vozaci mucenici koji cekaju ovaj javasluk ovo mora da prestane sto pre i mora da se zavrsi na visem nivo Vlada ili Predsednika. Jer je ovo izivljavanje i prave vestacku guzvu ovde nema nikakve bitnije i temeljnije provere jer su granica EU... nego obican javasluk!

(četvrtak, 12. dec 2019, 15:13) - Kalesu [neregistrovani]

EU

Najveći problem ovde je što je granica Mađarske ka Srbiji i granica EU, pa Mađari tu vrlo striktno primenjuju evropske i svoje propise i procedure, u čemu znaju i da preteruju (kada pojedini carinici ili policajci propise razumeju i sprovode na neki svoj način), slično kao i Hrvati. A kada, uz to, rade prilično ležerno i opušteno, gužve rastu li rastu.

(četvrtak, 12. dec 2019, 15:08) - anonymous [neregistrovani]

Nema

Od toga ništa , Mađari će napraviti i ove Nove Godine kolaps ma granici .

(četvrtak, 12. dec 2019, 14:13) - anonymous [neregistrovani]

Granica

Jako lepe vesti.
Nadam se da ce saradnja izmedju nas biti jos bolja.

(četvrtak, 12. dec 2019, 14:04) - anonymous [neregistrovani]

Komentar

Super, super.

(četvrtak, 12. dec 2019, 14:01) - anonymous [neregistrovani]

Haha

Pa tako rekli prosli put za praznike. Cekao sam duplo duze