Ugovori sa nemačkom bankom za deponije u Kruševcu i Vranju

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je finansijske ugovore sa nemačkom razvojnom bankom KfW ukupne vrednosti 11 miliona evra, za relizaciju projekata izgradnje regionalnih deponija u Kruševcu i Vranju.

Za realizaciju projekata u Kruševcu i Vranju, pored 11 miliona evra ugovora donacija koji su danas potpisani, obezbeđena su još 22 miliona evra, što čini ukupno 33 miliona evra za izradu projektne dokumentacije i izgradnju regionalnih deponija za čvrsti otpad u Kruševcu i Vranju, saopšteno je iz Kabineta Zorane Mihajlović.

"Dva finansijska ugovora za donacije koje smo danas potpisali vredna su ukupno 11 miliona evra. Međutim, to je samo deo onog što kao Ministarstvo radimo sa KfW-om, budući da gradimo i fabrike vode i realizujemo projekte u oblasti prečišćavanja otpadnih voda, a ukupna vrednost projekata na kojima sarađujemo iznosi više od 200 miliona evra", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da je za Vladu Srbije i građane Srbije saradnja sa nemačkom razvojnom bankom KfW veoma važna, jer "nije dovoljno imati samo transportnu i energetsku infrastrukturu, već se značajna sredstva ulažu i u komunalnu infrastrukturu.

Ambasador Nemačke u Beogradu, Tomas Šib, rekao je da je Nemačka ne samo najveći bileteralni trgovinski partner Srbije, nego i najveći bilateralni donator.

"Želimo da pružimo snažnu podršku Srbiji na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Poglavlje 27, koje se tiče zaštite životne sredine, veoma je zahtevno i projekat za koji je danas potpisan ugovor predstavlja prekretnicu kad govorimo o ispunjavanju obavezeza iz ovog poglavlja", rekao je Šib.

Prema njegovim rečima, do sada su pružali uglavnom savetodavnu pomoć u oblasti upravljanja otpadom, a sada kreću sa konkretnim projektima. 

Šef odeljenja za komunalnu infrastrukturu za jugoistočnu Evropu i Tursku u nemačkoj razvojnoj banci KfW, Kirk Mildner, rekao je da su ugovori još jedna potvrda visokog kvaliteta saradnje, koja je raznovrsna, sveobuhvatna i efektivna i u korist građana Srbije.

"Okosnica naših dosadašnjih aktivnosti bili su oblasti vodosnabdevanja i upravljanja otpadnim vodama u gradovima srednje veličine. Sada krećemo sa novim programom kojim KfW u Srbiji ulazi i u oblasti upravljanja čvrstim otpadom, gde postoje velike potrebe za ulaganjima i za usklađivanjem sa zahtevima EU u ovoj oblasti", rekao je Mildner.

Ugovor je, pored Mihajlovićeve i Mildnera, potpisao i direktor Kancelarije KfW u Srbiji, Arne Gos.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво