JP Pošta Srbije: Penzije će se dostavljati po planu

Dostava penzija na kućnu adresu za 190.000 penzionera obavljaće se po planu, počev od sutra, saopštilo je Javno preduzeće "Pošta Srbije". Navode da u 90 pošta u Srbiji nije uspostavljen zakonski minimum procesa rada.

Javno preduzeće "Pošta Srbije" saopštilo je da se sprovode mere za uspostavljanje neometanog procesa rada u svim radnim jedinicama i poštama, sa ciljem blagovremene isplate penzija i regulisanja poštanskih tokova.

Preduzeće "Pošta Srbije" saopštilo je da se isplata penzija na šalterima obavlja neometano u 1.446 pošta širom Srbije.

"Tokom prvog dana isplate penzija na šalterima pošta isplaćeno je preko 103.000 penzija. Dostava penzija na kućnu adresu za 190.000 penzionera će se obavljati po planu počev od sutra, sukcesivno u narednih pet dana", saopštilo je to preduzeće.

Ističu da su od 3. decembra do danas "penzije blagovremeno isporučene na adrese 15.700 penzionera iz samostalnih delatnosti i blizu 61.000 poljoprivrednih penzionera".

Sprovedene mere kako bi pošiljke bile isporučene

Iz pošte saopštavaju i da su "zbog tehnoloških problema u fazi prerade zbog nezakonite obustave rada dela zaposlenih", sprovedene mere da pošiljke koje kasne budu u najskorije vreme isporučene do krajnjih destinacija.

"Uspostavljene procedure podrazumevaju davanje prednosti prioritetnim pošiljkama, poput medicinske opreme i materijala, hitne zdravstvene dokumentacije, pioritetnih pošiljaka važnih institucija i računa velikih korisnika koji pokazuju puno razumevanje i saradnju", saopštilo je JP "Pošta Srbije".

Mole korisnike za razumevanje i napominju da će svi potražni postupci i reklamacije biti blagovremeno rešavani.

U 90 pošta nema zakonskog minimuma procesa rada

Preduzeće "Pošta Srbije" je saopštilo da je otežano funkcionisanje poštanskog saobraćaja u prethodnim danima prouzrkovano "nezakonitim obustavama rada jednog manjeg dela zaposlenih".

"S tim u vezi, u 90 od ukupno 1.536 korporativnih i ugovornih pošta na teritoriji čitave Srbije onemogućeno je uspostavljanje zakonskog minimuma procesa rada, a mere koje se primenjuju imaju za cilj uspostavljanje neometanog rada šaltera i u pomenutih 90 pošta", saopštilo je to preduzeće.

Korisnicima je radi dobijanja neophodnih informacija na raspolaganju korisnički servis, i brojevi: 0700-100-300 i 011/3607-788, imejl contact@ptt.rs i kontakt forma na sajtu Preduzeća.

Za informacije o novčanim uslugama, uključujući i isplatu penzija, uveden je dodatni korisnički broj 011/3718-280.

"U ime preko 12.000 zaposlenih koji obavljaju savesno svoje radne obaveze, jer oni jedini imaju legitimitet da upute izvinjenje korisnicima, prenosimo jasnu poruku korisnicima da preduzimamo sve neophodne mere da zadržimo poverenje koje nam ukazuju", navedeno je u saopštenju.

broj komentara 11 pošalji komentar
(četvrtak, 12. dec 2019, 14:13) - anonymous [neregistrovani]

Dragi radnice poste

Zaboravljate koji je minimalac u Srbiji i da i ti ljudi imaju porodice i koje moraju da izdrzavaju. Plate nisu visoke ali nisu i najnize. Ako Vam ne odgovara nadjite drugi tako dobro placen posao sa zavrsenom srednjom skolom ili eventualno nekim drugim privatnim fakultetom. Niko Vas ne tera da radite po tim primanjima...U privatnoj firmi biste davno otkaz popili...Jer kao sto je receno "nezakonita obustava rada" sto znaci suspenzija. Nego je posta drzavna pa mislite mozete da muzete drzavne firme do kad hocete. U drugim kurirskim sluzbama nije nista veca plata

(sreda, 11. dec 2019, 14:00) - anonymous [neregistrovani]

@Руководство поште

А шта ви мислите пријатељу да тај посредни рад треба да буде за џабе !!?? Или би то требало да буде наш изум попут самоуправљања , па да радници у пошти своју децу подижу, облаче и хране идејама и ударничким радом!?

(sreda, 11. dec 2019, 10:48) - Паметњаковић [neregistrovani]

@Руководство Поште

Не остварује пошта профит радом поштанских радника, већ великим радом грађана и фирми, пошта је само посредник, ништа више, и то је преплаћен посао, јер реално посредовање му је фенси израз за паразитирање, односно узимање дела профита од туђег рада.

(sreda, 11. dec 2019, 10:20) - anonymous [neregistrovani]

Руководство Поште

Ако већ руководство постављате по политичкој линији онда поставите људе који знају да раде тај одговорни посао и да Пошта нормално фунционише.Ово стање је резултат неспособног директора (ако га уопште има, јер садашњој директорки је истеко мандат в.д. директора већ неколико година а новог нису именовали !!??) и руководства поште.Успешно водити фирму значи на време решавати све проблеме као и услове рада и плате радника како не би дошло до незадовољства и потпуног прекида пословања као што је то случај сада.Непосредни извршиоци посла у Пошти:поштари, возачи, шалтерски радници имају ужасно мале плате, а Пошта захваљујући вредном раду тих људи остварује велику добит сваке године, није губиташ.Рецимо у Телекому или у ЕПС-у чистачице имају дупло већу плату од шалтерских радника у Пошти који раде одговоран посао са новцем и странкама.Да је овим радницима на време повећавана плата по 5-6% не би сада тражили повећање од 30%.Тај њихов захтев је оправдан и Влада треба то да прихвати под хитно и тиме омогући нормалан рада Поште, а ми грађани да не будемо таоци неспособног руководства.

(sreda, 11. dec 2019, 08:15) - Gortghrn [neregistrovani]

Posta

Zar i ti novi koje bi zaposlili treba da rade za 35-40 hiljada. Potrosacka korpa je vec sada oko 70 hiljada.Treba izdrzavati porodicu, platiti dazbine...

(utorak, 10. dec 2019, 20:54) - vlajko [neregistrovani]

amsterdam

dobro sam pročito sve i hteo bih da dodam samo jedno da se kod nas na zapadu gde i radim,prvo na odgovornost se zove rukovodstvo kompanije ,jer je nemoguće da je sve u redu i da je sve bajno ako se radnici pobune kao sad u pošti,a koliko se sećam oni su već štrajkovali ove godine,i još nešto netreba te ljude koji su štrajkovali osućivati ko da su kriminalci ,jer da je njima dobro nebi to radili ,drago mi je da su se dogovorili,Pogledajte Francusku pa tamo svi štrajkuju, ps i moj paket kasni ali znam da ce ga moji dobiti sigurno pošta srbije me nikad nije izneverila kao i ti njeni
ni radnici.

(utorak, 10. dec 2019, 20:30) - Šalteruša [neregistrovani]

naroda?

Od naroda? Pošta puni budžet. Plate sama zarađuje.
Sve najlepše i Vama!

(utorak, 10. dec 2019, 20:17) - Паметњаковић [neregistrovani]

Најстроже казне!

Ти, који су нас замајавали данима, треба најстроже да одговарају да се ово не би поновило, јер целу земљу кошта јако много. И треба из џепа тих, који су правили трошкове, обештетити грађане и фирме.

(utorak, 10. dec 2019, 18:20) - Vladimir [neregistrovani]

Čekajući Godoov paket

Moj paket stoji punih 9 dana zarobljen. Uz sve razumevanje položaja radnika Pošte, ne mogu da razumem, niti opravdam činjenicu da su paket preuzeli znajući da stupaju u štrajk. Post Express nije jedina kurirska služba u Srbiji. A činjenica da se javnost obaveštava posle punih devet dana, govori o nesposobnosti menadžmenta.

(utorak, 10. dec 2019, 18:11) - V.Mitic [neregistrovani]

Strajk u posti

Nekada je potrebno organizovati strajk da bi radnici pokusali da ostvare neke svoje zahteve. Zato treba da budu organizovani u sindikat za tu granu. zato i placaju clanarinu. Sindikat je taj koji poziva na strajk ako je misljene najmanje 2/3 radnika zato. Za vreme strajka sindikat placa radnike od clanarine,a ne poslodavac. Ovde a i kod drugih(kao katastar)mesecima ne rade a primaju platu od drzave.-od naroda.Da napomenem da znam o cemu pisem jer ja sam bio clan sindikata 50 godina redovno placao clanarinu i ucestvovao na mnogim strajkovima na ulici.Sindikat je placao 70 posto dnevnicu.Borili smo se da se radna nedelja skrati sa 40 na 35 sati.Sest nedelja u zimsko vreme.I delimicno smo izborili.A ne sluzbenici u drzavne sluzbe jednostavno ne idu na posao a primaju platu od naroda. Inace da kazem i to da se javljam iz inostranstva. Pozdrav svima vama i srecni praznici.