Ombudsman: Zašto Infostan dužnicima naplaćuje i usluge svojih advokata

Zaštitnik građana Zoran Pašalić zatražio je izjašnjenje o opravdanosti angažovanja advokatskih kancelarija za prinudne naplate komunalnih usluga kojom se dužnicima dodatno povećavaju troškovi, saopšteno je iz kancelarije ombudsmana koji sumnja da je reč o zloupotrebi prava na štetu javnog interesa.

Pašalić od preduzeća "Infostan tehnologije" traži odgovor da li to preduzeće ima oformljenu službu koja se bavi poslovima prinudne naplate neisplaćenih potraživanja, i ako jeste, po kom pravnom osnovu je u te svrhe angažovalo advokatske kancelarije, kao i da li je Grad Beograd kao osnivač, upoznat sa tom odlukom.

Kako se dodaje u saopštenju, stav Zorana Pašalića je da zakon ne ograničava izvršnog poverioca, pa ni javna preduzeća, da za prinudne naplate potraživanja angažuju punomoćnike iz redova advokata, ako je takvo angažovanje nužno i potrebno.

"Međutim, imajući u vidu da se izvršni dužnici komunalnih usluga pored troškova javnih izvršitelja, dodatno opterećuju i troškovima advokata, čije usluge u konkretnim slučajevima nisu neophodne, opravdano izaziva sumnju da je reč o zloupotrebi prava na štetu javnog interesa, čiji je posredni ishod pogoršanje već ekonomski nezavidnog položaja izvršnih dužnika komunalnih usluga", naglašava se u saopštenju ombudsmana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи